Tort naleśnikowy - sakiewka bogacza

Tort naleśnikowy - sakiewka bogacza
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ewaeu
Tort składa się z czekoladowych naleśników, które stanowią boki, wierzch i spód tortu. Ale są też w środku ukryte naleśnikowe sakiewki pełne kosztowności. Są tam szmaragdy - zielone winogrona, są rubiny - galaretka rubinowa, są kawałki złota - brzoskwinie z puszki i szafiry - niebieska galaretka. Polecam. Miłej zabawy.

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • olej rzepakowy do smażenia naleśników
  • ***
  • 660 ml śmietany 30 % ( 2 kubki )
  • 250 g serka mascarpone
  • galaretka cytrynowa
  • 4 łyżki cukru pudru
  • na czubek łyżeczki kwasku cytrynowego
  • ***
  • kilka połówek brzoskwiń z puszki
  • zielone winogrona
  • galaretka rubinowa
  • galaretka niebieska
  • 150 ml śmietany 30 % - do dekoracji

Przygotowanie

  1. Galaretkę rubinowa rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Wylać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki żeby stężała. Tak samo zrobić z galaretką niebieską. Gotowe galaretki pokroić w kostkę.

    Wymieszać razem mąkę, wodę, mleko, jajko, kakao, cukier. Odstawić na ok 15 min. Usmażyć małe naleśniki. Ilość potrzebnych naleśników zależy od wielkości tortownicy. Ja zużyłam 13 naleśników. Tortownica o średnicy 21 cm.
    Ułożyć naleśniki po ścianach tortownicy tak, żeby częściowo leżały na dnie i częściowo wystawały poza tortownicę. Dno tortownicy też wyłożyć naleśnikiem, tak żeby nie było dziury.

    Galaretkę cytrynową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Pozostawić , żeby lekko stężała.
    Ubić na sztywno śmietanę. Mieszając dodawać serek mascarpone, cukier puder, kwasek cytrynowy. Na koniec dodać tężejącą galaretkę cytrynową i wszystko dobrze połączyć.

    Na naleśniki w tortownicy wyłożyć ok. połowę masy.
    Następnie nakładać po łyżce masy na pozostałe naleśnik. Dokładać winogrona, brzoskwinie, galaretkę rubinową, niebieską i formować sakiewki. Umieszczać je w tortownicy, wciskając nieco w masę śmietanową. Następnie sakiewki przykryć pozostałą masą śmietanową.
    Przykryć wystającymi z tortownicy naleśnikami. Na środku też położyć naleśnik , żeby nie było dziury.
    Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu zdjąć obręcz tortownicy i udekorować tort bitą śmietaną i galaretkami, winogronami i brzoskwiniami.

  2. Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 25 listopada
Wygląda rewelacyjnie, aż chciałoby się wziąć przez monitor ;) Super ;)
ewaeu 25 listopada
Dzięki:) Bardzo mi miło :)
KulinarnaChwila 26 listopada
Pyszotka:)
Składniki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • olej rzepakowy do smażenia naleśników
  • ***
  • 660 ml śmietany 30 % ( 2 kubki )
  • 250 g serka mascarpone
  • galaretka cytrynowa
  • 4 łyżki cukru pudru
  • na czubek łyżeczki kwasku cytrynowego
  • ***
  • kilka połówek brzoskwiń z puszki
  • zielone winogrona
  • galaretka rubinowa
  • galaretka niebieska
  • 150 ml śmietany 30 % - do dekoracji
Składniki