Tort na wieczór panieński

Tort na wieczór panieński
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Grynia
Tort zrobił wrażenie na imprezie :) i na przyszłej Pannie Młodej :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Ubić pianę z białek, następnie stopniowo dodawać żółtka i cukier, stale ucierając. Wymieszać sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, budyń), powoli dodawać do masy ucierając. Na koniec dodajemy olej, ocet i aromat. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka.

  2. Masa: Bardzo ważne aby masło i śmietana miały temperaturę pokojową, dlatego należy wcześniej wyjąć je z lodówki. Masło mixujemy, dodajemy kolejno cukier - mixujemy, sok z cytryny, aromat - mixujemy, na samym końcu stopniowo dodajemy śmietanę.

  3. Z biszkoptu wycinamy odpowiednie kształty :) przekrawamy na 3 placki.

  4. Przygotowujemy poncz, ja robię to wg uznania do smaku zawsze no oko.

  5. Przekładamy: 1 placek smarujemy masa krówkową, oczywiście nie zapominamy o nasączeniu ponczem. Kolejny placek cieniutka warstwa kremu i powidła wg gustu. Przykrywamy ostatnim plackiem i nasączamy. Całość smarujemy kremem.

  6. Masę marcepanową wyrabiamy i wałkujemy. Cienki placek nakładamy na tort i formujemy kształty :) Napis został wykonany specjalny pisakiem do ciast, ale każdy może mieć inny pomysł.

  7. Smacznego :) Rozkosznego ;)

Komentarze do przepisu (11)

MEGI110278 17 czerwca 2012
...jaki różowiutki ;-)))
etui 17 czerwca 2012
żenada i bezguście...
Panek 17 czerwca 2012
żenada i bezguście to twory aktywujące się wyłącznie do bezproduktywnej krytyki
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki