Tort na roczek

Tort na roczek
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: zewaewa
Tort, który upiekłam dla wnusi na roczek. Dekoracją jest wydruk cukrowy, który jest rewelacyjny. Bałam się czy sobie poradzę bo to mój debiut z taką dekoracją ale dzięki wskazówkom Marty, która piecze torty między innymi z tymi wydrukami udało się. I przyznam, że nie potrzebnie się stresowałam bo to proste jest. Tort był z bitą śmietaną z mascarpone, truskawkami, konfiturą z leśnych owoców i dodatkiem kremu maślanego. Tort był pyszny.

Składniki

  • Biszkopt na tortownicę 34 x 24 cm
  • 10 jajek
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szk cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • Masa śmietanowa
  • 1 l śmietany 36 %
  • 750 g serka mascarpone
  • cukier do smaku
  • 1 kg świeżych truskawek
  • Krem maślany
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo
  • 1 słoiczek konfitury z leśnych owoców
  • 1 dekoracja na wydruku cukrowym
  • posypka waflowa ( u mnie amarantowa ) serduszka cukrowe
  • woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu ( ilość w zależności jak bardzo chcemy mieć tort nasączony )

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
    Białka oddzielić od żółtek.
    Ubić je dodając porcjami cukier uważając aby piany nie przebić bo biszkopt nie wyrośnie.
    Wlać ekstrakt i dodawać po jednym żółtku.
    Gdy żółtka się połączą z białkami dodawać porcjami mąki przesiane przez sitko i delikatnie mieszać.
    Gotową masę wyłożyć do formy i piec biszkopt 40 minut w 16- stopniach.
    Po upieczeniu upuścić formę z około 50 cm na blat.
    Biszkopt wystudzić, okroić dookoła i wyjąć go z formy a potem przekroić na 3 blaty.

  2. Truskawki pokropić na kawałki.
    Śmietanę ubić z cukrem i dodać mascarpone, wymieszać.
    Około 2 szklanek śmietany odłożyć.
    Dodać truskawki i delikatnie wymieszać.
    Pierwszy placek położyć na podkładzie do tortów, nasączyć i wyłożyć połowę masy z truskawkami.
    Zakryć drugim plackiem, nasączyć i wyłożyć konfiturę.
    Na warstwie konfitury rozsmarować drugą część masy i zakryć trzecim plackiem.
    Nasączyć biszkopt i posmarować odłożoną śmietaną tort ale tylko dookoła boki.
    Tort wstawić do lodówki do schłodzenia.
    Na jakieś 3 godziny przed podaniem zrobić krem maślany.

  3. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać połowę cukru pudru i miksować kilka minut.
    Potem dodać drugą porcję cukru pudru i dalej miksować kilka minut.
    Na koniec dodać sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksować.

    Tort wyjąć z lodówki, osypać dookoła posypką waflową.
    Wierzch tortu posmarować kremem maślanym.
    Dekorację dociąć odcinając białe części.
    Zdjąć delikatnie folię zabezpieczającą i położyć dekorację na torcie.
    Delikatnie suchymi dłońmi wygładzić dekorację usuwając ewentualne pęcherzyki powietrza.
    Na koniec udekorować tort resztą kremu maślanego dowolną tylką i serduszkami cukrowymi.
    Tort wstawić do lodówki aby krem ładnie związał.

Składniki
  • Biszkopt na tortownicę 34 x 24 cm
  • 10 jajek
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szk cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • Masa śmietanowa
  • 1 l śmietany 36 %
  • 750 g serka mascarpone
  • cukier do smaku
  • 1 kg świeżych truskawek
  • Krem maślany
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo
  • 1 słoiczek konfitury z leśnych owoców
  • 1 dekoracja na wydruku cukrowym
  • posypka waflowa ( u mnie amarantowa ) serduszka cukrowe
  • woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu ( ilość w zależności jak bardzo chcemy mieć tort nasączony )
Składniki