tort na komunie

tort na komunie
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kaska333
tort na bazie śmietany

Składniki

  • 12 jajek, 12 łyżęk cukru
  • 12 łyżek mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 kubeczków śmietany kremowki 36% po 300ml lub podobnych, 3 geste jogurty truskawkowe
  • 3 geste jogurty brzoskwiniowe, truskawki
  • brzoskwinie z puszki, owoce do dekoracji wg uznania
  • cukier puder, ewentualnie smietanfix

Przygotowanie

  1. przygotuj 2 blaszki o wymiarach 22x28cm lub podobne, białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną piane dodaj cukier, dalej ubijaj dodaj mąke z proszkiem, wymieszaj łyżka delikatnie, podziel na dwie części i wylej po równo na obydwie blaszki , piec ok 40 min w 180 st. do suchego patyczka (mozna jajka podzielic po 6 , mąke i cukier, i zrobic biszkopty osobno wtedy nie bedziemy sie martwic ze nie wyszly rowne) biszkopty wystudzic i przekroic je po 3 części każdy

  2. 2 kremówki ubic z odrobina cukru pudru ok 1 łyżki, na sztywno dodac jogurty truskawkowe wymieszac ewentualnie dodac 1 opakowanie śmietanfixu, ja osobiscie nie uzywam, zrobic tak samo z nastepnymi 2 kremowkami tylko zastąpic jogurty truskawkowe brzoskwiniowymi,

  3. na podstawce ulożyc 2 dolne biszkopty obok siebie tworzac wzór książki, na biszkoptach ułożyc truskawki i położyc krem truskawkowy, troche wiecej kremu dac na konce biszkoptow w miejscu gdzie sie stykaja, przykryć biszkoptami srodkowymi, na nich ułożyc brzoskwinie z puszki i wyłożyc krem brzoskwiniowy, tutaj rowniez dac troche wiecej kremu po środku książki, przykryc górnymi biszkoptami, mozna rekami poprawic wyglad tortu przycskajac go delikatnie w roznych miejscach aby bardziej przypominał książke,wstawic na poł godziny do lodówki aby sie schłodził(biszkopty mozna nasąćzyc naparem z herbaty z alkoholem lub sokiem z brzoskwin rozmieszanym z przegotowana woda)

  4. ubic pozostałe 2 kremówki z odrobina cukru pudru na sztywno, tort obłozyc kremowka, udekorowac owocami, wg uznania, mozna uzyć barwnikow spożywczych do ozdobienia tortu, oraz kwiatów z masy cukrowej tak jak to widac u mnie

Komentarze do przepisu (8)

Annuar 05 stycznia 2011
Chyba jesteś mistrzynią ubijania kremówki :), bo krem na zdjęciu ma zwartą konsystencję, nic się nie... Czytaj całość »
Chyba jesteś mistrzynią ubijania kremówki :), bo krem na zdjęciu ma zwartą konsystencję, nic się nie rozpływa, a nie dawałaś żadnych usztywniaczy.
kaska333 05 stycznia 2011
nie, nie daje zadnych usztywniaczy, mieszkam w wielkiej brytanii i tu używam double cream on zawiera ponad 36%... Czytaj całość »
nie, nie daje zadnych usztywniaczy, mieszkam w wielkiej brytanii i tu używam double cream on zawiera ponad 36% tluszczu dlatego sie świetnie ubija bez żadnych wspomagaczy, ja ubijam kremowke zawsze z odrobina cukru pudru i do tego momentu az bedzie szytwna na tyle żeby dala sie "kroić", do kremowki mozna dodac smietanfixy lub śnieżke, czasem mieszam ubita kremówke z gotowym kremem śmietankowym dr oedkera wtedy wsypuje krem do kremowki i razem ubijam lub osobno ale do kremu używam mniej mleka i nie daje masła
Konto usunięte 05 stycznia 2011
tort komunijny wygląda rewelacyjnie i nie powstydziłby się nim chyba żaden zawodowy cukiernik!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 12 jajek, 12 łyżęk cukru
  • 12 łyżek mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 kubeczków śmietany kremowki 36% po 300ml lub podobnych, 3 geste jogurty truskawkowe
  • 3 geste jogurty brzoskwiniowe, truskawki
  • brzoskwinie z puszki, owoce do dekoracji wg uznania
  • cukier puder, ewentualnie smietanfix
Składniki