Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym

Tort na Dzień Kobiet o smaku czekoladowym
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Tort z dwoma czekoladowymi kremami. Tort z dekoracyjnym tynkiem. Tort z dekoracją czekoladową i w kolorze złota.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -8 jajek -180 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -200 g. malin w syropie z puszki -ok.50 ml. przegotowanej wody
  • KREM CZEKOLADOWY-JASNY:
  • -500 ml.śmietanki 30 % -100 g. czekolady białej
  • -250 g.serka mascarpone -1 płaska łyżka cukru pudru
  • -12 g.żelatyny -1/3 szklanki wody
  • KREM CZEKOLADOWY-CIEMNY:
  • -500 ml.śmietanki 30 % -100 g. czekolady gorzkiej
  • -250 g.serka mascarpone -1 łyżka cukru pudru
  • -12 g.żelatyny -1/3 szklanki wody
  • MASA DO TYNKOWANIA:
  • -400 g. masła -300 g. masy Kajmakowej
  • OZDOBY CZEKOLADOWE:
  • -150 g. białej polewy czekoladowej do dekoracji w pastylkach
  • -dekoracje cukrowe -złoty barwnik, jadalny

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

  2. Spodni blat biszkoptowy, ułożyć do tej samej tortownicy co biszkopt się piekł. Lecz tortownicę najpierw wyżej zabezpieczyć. Ten blat biszkoptowy nasączyć częścią rozcieńczonego syropu z malin a maliny porozrzucać.

  3. krem czekoladowy 1-Wcześniej rozpuścić nad parą w śmietance, połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić przynajmniej z godz. w lodówce. Najlepiej na całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Czekoladową śmietankę ubić z cukrem pudrem i serkiem. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i rozsmarować.

  4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą syropu.

  5. krem czekoladowy 2- Postąpić tak samo jak z poprzednim kremem. Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.

  6. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce.

  7. Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przykryć podkładką pod torty i paterą. Obrócić ''do góry nogami'', góra będzie równiejsza.

  8. masa Kajmakowa -Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dodawać po trochu miękkiej masy Kajmakowej. Cały tort posmarować warstwą masy.

  9. foliowanie-Folię aluminiową o długości ok.półtora obwodu tortu, pognieść i obłożyć tort. Dłońmi poprzyciskać do boków i góry tortu.Tort schłodzić aż masa stwardnieje.

  10. Delikatnie zdjąć folię. (masy mogło być więcej to efekt wgłębień byłby wyraźniejszy)

  11. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą.Na paskach papieru do pieczenia robić kleksy z polewy.Delikatnie paskiem postukać i powkładać do przeciętych rurek po ręcznikach papierowych.

  12. Zrobić kleksy z polewy, troszkę postukać papierem i posypać maczkiem cukrowym. Będą to środki kwiatków.

  13. Zastygłe płatki, odkleić delikatnie od papieru.Podzielić płatki na 3 rzędy. (Tu robiłam dekoracje z podwójnej porcji na dwa torty.) Przygotować pojemniczki (tu po mascarpone) w których będzie się składać kwiatki.Do środków pojemniczków, włożyć po kawałku papieru.

  14. Nalać kleks polewy i ułożyć wokół płatek za płatkiem. Ponownie nalać płynnej tej polewy i włożyć przygotowany środek.

  15. Pojemniczki schłodzić w lodówce.

  16. Zastygłe kwiatki wyjąć z pojemniczków i odkleić od kartek.

  17. Udekorować tort kwiatkami i ozdobami cukrowymi. Złotym pudrowym barwnikiem pomalować kwiatki i oprószyć górę tortu.Tort przechowywać w lodówce i kroić ciepłym i ostrym nożem.

  18. Robiłam jednocześnie dwa torty, jeden dla córki a drugi dla synowej. Oczywiście z podwójnej porcji.

Komentarze do przepisu (8)

KulinarnaChwila 09 marca
Super przepis :)
fafiatko 09 marca
Pieknosci! i swietny patent na fakture tortu!
ElMar 15 marca
Tutaj można znaleźć zawsze śliczne i smakowite ciasta i torty:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT:
  • -8 jajek -180 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -200 g. malin w syropie z puszki -ok.50 ml. przegotowanej wody
  • KREM CZEKOLADOWY-JASNY:
  • -500 ml.śmietanki 30 % -100 g. czekolady białej
  • -250 g.serka mascarpone -1 płaska łyżka cukru pudru
  • -12 g.żelatyny -1/3 szklanki wody
  • KREM CZEKOLADOWY-CIEMNY:
  • -500 ml.śmietanki 30 % -100 g. czekolady gorzkiej
  • -250 g.serka mascarpone -1 łyżka cukru pudru
  • -12 g.żelatyny -1/3 szklanki wody
  • MASA DO TYNKOWANIA:
  • -400 g. masła -300 g. masy Kajmakowej
  • OZDOBY CZEKOLADOWE:
  • -150 g. białej polewy czekoladowej do dekoracji w pastylkach
  • -dekoracje cukrowe -złoty barwnik, jadalny
Składniki