Tort na Dzień Dziecka dla piłkarzy

Tort na Dzień Dziecka dla piłkarzy
> > 6 os.
> > 60 min
trudne
przystępne
Inspiracją do zrobienia tego tortu, były rolady biszkoptowe z wzorkami. Tutaj wzorkami są buty korki i rękawice bramkarskie.Tort zrobiłam dla moich wnuków, zapalonych piłkarzy. Tort nadziałam ulubionym kremem moich wnuków,mlecznym z Oreo.

Składniki

  • MASA NA WZORKI:
  • -70 g. masła -70 g. cukru pudru -70 g. mąki
  • -70 g. białka -barwniki spożywcze
  • BISZKOPT: tortownica 27 cm.
  • -4 jajka -120 g. cukru -70 g. mąki tortowej
  • -50 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT: blaszka 30x40 cm.
  • -4 jajka -120 g. cukru -70 g. mąki tortowej
  • -50 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM MLECZNY Z OREO:
  • -750 ml.śmietanki 30 % -750 g. serka mascarpone
  • -1/2 puszki mleka skondensowanego, słodzonego (tj.265 g.)
  • -150 g.mleka w proszku -30 g.żelatyny -ok.150 ml.wody
  • -110 g.ciastek OREO -150 g. czekolady z OREO

Przygotowanie

  1. Wcześniej namalować wzorki na papierze do pieczenia.
    Odwrócić i dokładnie jeszcze natłuścić, tu będą malowane wzorki..

  2. masa na wzorek- Rozetrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, mąką i białkiem.

  3. Masę podzielić do kilku miseczek.

  4. Każdą masę w miseczce, zafarbować jadalną farbką. (Tutaj była czerwona a wyszła różowa. Była pomarańczowa, żółta, fioletowa, niebieska i zielona. Z czarną farbką wyszła granatowa.)

  5. Przygotować rożki papierowe w które powkładać masy. Dobrze rożki zawinąć i zabezpieczyć.Końcówki rożków minimalnie obciąć i nanieść odpowiednimi kolorami na wzorki. Wykałaczką rozprowadzić.

  6. Delikatnie potrząsnąć tortownicą 27 cm. i blaszką 30x40 cm.i schłodzić w lodówce.

  7. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką.Teraz wyjąć tortownicę z lodówki i delikatnie wylać "łyżka za łyżką". Wyrównać górę.

  8. Piec ok.20 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę i delikatnie papier. Odstawić do przestygnięcia.

  9. Z biszkoptem w blaszce, postąpić identycznie z tym że piec krócej z 15-17 min. bo biszkopt niższy.Zależy jak nasz piekarnik piecze, bo każdy piecze inaczej.

  10. Biszkopt w tortownicy, przekroić na dwa blaty. Ten spodni obciąć 1 cm.po krawędzi. Biszkopt z blaszki, przekroić na dwa pasy, obcinając znacznie górne i dolne krawędzi. Ja za mało obcięłam, potem w tortownicy obcinałam, bo tort byłby za wysoki.

  11. Dwoma pasami biszkoptu, obłożyć środek tortownicy a spód z obciętego biszkoptu z tortownicy.Tortownicę wpierw wyżej zabezpieczyć.

  12. krem mleczny-Najpierw posiekać czekoladę i ciasteczka.Obcięte boki biszkoptu porwać na kawałeczki.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z serkiem, mlekiem skondensowanym i fixem. Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać posiekaną czekoladę, ciastka i porwany biszkopt. Wymieszać wszystko najlepiej drewnianą łyżką. Śpieszyć się, bo masa gęstnieje. Wyłożyć do tortownicy i wyrównać.

  13. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce.

  14. Zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść tort na paterę.

  15. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Komentarze do przepisu (31)

Docherro 11 czerwca
Podziwiam Tereniu Twoją inwencję twórczą...super:)
ElMar 11 czerwca
Podziwiam pomysłowość i cierpliwość w przygotowaniu:)
Jaki pomysl! Niesamowity!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • MASA NA WZORKI:
  • -70 g. masła -70 g. cukru pudru -70 g. mąki
  • -70 g. białka -barwniki spożywcze
  • BISZKOPT: tortownica 27 cm.
  • -4 jajka -120 g. cukru -70 g. mąki tortowej
  • -50 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT: blaszka 30x40 cm.
  • -4 jajka -120 g. cukru -70 g. mąki tortowej
  • -50 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM MLECZNY Z OREO:
  • -750 ml.śmietanki 30 % -750 g. serka mascarpone
  • -1/2 puszki mleka skondensowanego, słodzonego (tj.265 g.)
  • -150 g.mleka w proszku -30 g.żelatyny -ok.150 ml.wody
  • -110 g.ciastek OREO -150 g. czekolady z OREO
Składniki