Tort na chrzciny

Tort na chrzciny
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: beata1984
ładnie wygląda

Składniki

  • biszopt, z 6 jaj (każdy ma napewno jakis wypróbowany przepis)
  • Masa:
  • śmietana 30% do ubijania z biedronki, 2 szt (każda po 330ml)
  • galaretka cytrynowa, 2 szt
  • serki homo waniliowe, 2 szt (po 150g)
  • woda, 2 szkl
  • żelatyna, 1 łyżeczka
  • KREM:
  • mleko, 1/4 szkl
  • cukier, 1/4 szkl
  • masło, 1/2 kostki
  • mleko w proszku, 1 szkl
  • Dodatki:
  • dekoracje z masy cukrowej
  • niebieski pisak
  • serduszka z czekolady Dr. Oetkera, 20 szt
  • dżem z czarnej porzeczki, 1/2 słoika
  • mała puszka brzoskwiń albo świeże owoce
  • Poncz:
  • wódka, 1 kieliszek
  • sok z brzoskwiń, 1 szkl

Przygotowanie

  1. upiec biszkopt, przekroić na trzy części.

  2. Krem: Mleko zagotować z cukrem. ostudzić. Masło utrzeć, dolewać ostrożnie zimne mleko i dosypywać mleko w proszku.

  3. Galaretki i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. ostudzić. śmietanę ubić, dodać serki i zimną galaretkę.

  4. Pierwszy spód biszkoptu naponczować i posmarować dżemem a następnie połową masy śmietanowej. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć, teraz masa śmietanowa i pokrojone w koskę brzoskwinie. Przykryć trzecim krązkiem. Ja teraz smaruję boki śmietaną, dekoruję serduszkami i posypuję boki totru kokosem. w tym momencie ktoś musi mi teraz pomóc,bo obracam torta w poprzek a ktoś posypuje równomiernie kokosem). Teraz dopiero nasączam wierzch. Posmarować kremem. udekorować do woli. ja robiłam sama niebieski pisak tzn odrobinę kremu połaczyłam z niebieską galaretką. Dodam że ozdoby cukrowe zrobiłam sama. Trochę sie napracowałam i napisałam, ale chyba było warto. Dziś wieczorem będziemy kosztować (mąż jest chrzestnym). :)

Komentarze do przepisu (4)

socharena 27 listopada 2010
Wygląda bardzo smakowicie.! Do..ulubionych!
karo199 03 grudnia 2010
mam małe pytanko!czyli w środek dajemy masę tą z serków i galaretki,a ten krem z mleka w proszku jest do... Czytaj całość »
mam małe pytanko!czyli w środek dajemy masę tą z serków i galaretki,a ten krem z mleka w proszku jest do obłożenia boków i wierzchu? Z góry dziękuję za odp. Tort opisany jest pysznie więc na pewno go wypróbuję!pozdrawiam! nowa bywalczyni tej strony.
karo199 03 grudnia 2010
podany przepis brzmi przepysznie i na pewno go wypróbuję!mam tylko małe pytanko dla pewności: krem z mleka w... Czytaj całość »
podany przepis brzmi przepysznie i na pewno go wypróbuję!mam tylko małe pytanko dla pewności: krem z mleka w proszku jest do obłożenia boczków i wierzchu ,a do środka dajemy tylko masę z galaretek i serów homo? z góry serdecznie dziękuję za odpowiedż!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszopt, z 6 jaj (każdy ma napewno jakis wypróbowany przepis)
  • Masa:
  • śmietana 30% do ubijania z biedronki, 2 szt (każda po 330ml)
  • galaretka cytrynowa, 2 szt
  • serki homo waniliowe, 2 szt (po 150g)
  • woda, 2 szkl
  • żelatyna, 1 łyżeczka
  • KREM:
  • mleko, 1/4 szkl
  • cukier, 1/4 szkl
  • masło, 1/2 kostki
  • mleko w proszku, 1 szkl
  • Dodatki:
  • dekoracje z masy cukrowej
  • niebieski pisak
  • serduszka z czekolady Dr. Oetkera, 20 szt
  • dżem z czarnej porzeczki, 1/2 słoika
  • mała puszka brzoskwiń albo świeże owoce
  • Poncz:
  • wódka, 1 kieliszek
  • sok z brzoskwiń, 1 szkl
Składniki