Tort na 18 lat dla piłkarza

Tort na 18 lat dla piłkarza
> > 6 os.
> > 60 min
trudne
przystępne
Tort z ukrytym piętrem, tzn. wysoki z dwoma złożonymi tortami. Tort ozdobiony, dekoracjami z masy z mleka w proszku. Tort zrobiłam dla najstarszego wnuka na urodzinową domową imprezę.

Składniki

  • BISZKOPT: fi 20 :-5 jaj -150 g cukru -1 cukier waniliowy
  • -70 g mąki tortowej -70 g mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -50 g tartej gorzkiej czekolady
  • BISZKOPT: fi 20 :-5 jaj -150 g cukru -1 cukier waniliowy
  • -70 g mąki tortowej -70 g mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -30 g kolorowej posypki cukrowej
  • NASĄCZENIE:
  • -250 ml musu z czerwonej porzeczki
  • -do rozrzedzenia przegotowana woda
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • -750 ml śmietanki 30 % -150 g gorzkiej czekolady
  • -100 g czekolady z nadzieniem truskawkowym
  • -250 g serka mascarpone -30 g cukru pudru
  • -20 g żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM JAGODOWY:
  • -300 ml śmietanki 30 % -250 g serka mascarpone
  • -400 g jogurtu greckiego -30 g cukru pudru
  • -150 ml frużeliny jagodowej -20 g żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM - MILKY WAY do tynkowania:
  • -600 g masła -300 ml mleka skondensowanego - słodzonego
  • -200 g mleka w proszku -barwnik zielony -2 łyżki kremu czekoladowego
  • OZDOBY Z MLEKA W PROSZKU: -400 g mleka w proszku
  • -400 g cukru pudru -ok. 120 ml mleka w płynie -barwnik jadalny czarny

Przygotowanie

  1. Tortownica - najpierw przygotować dwie tortownicę 20 cm. Wyłożyć papierem nie tylko dół ale i boki. W dużej tortownicy boków nie obkłada się. Ale w tym wypadku mogło by ciasto przelać się podczas pieczenia.

  2. Biszkopt:
    Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem. Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Dodać startą czekoladę i krótko wymieszać. Wylać do tortownicy 20 cm.
    Piec ok. 25-30 min. w 175 st. C.
    Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę, papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi biszkopt upiec tak samo, lecz z kolorową posypką.

  3. Każdy wystudzony biszkopt,przekroić na 3 blaty.

  4. Do dwóch tortownic, zabezpieczonych, włożyć po spodnich krążkach z każdego biszkoptu.

  5. Oba blaty biszkoptowe w tortownicach, nasączyć rozrzedzonym musem.

  6. Krem czekoladowy:
    Wcześniej rozpuścić czekolady ze śmietanką nad parą. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej z pół godz. w lodówce, można i całą noc. Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z cukrem pudrem, potem z serkiem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Rozdzielić do dwóch tortownic i rozsmarować.

  7. Przykryć środkowymi blatami biszkoptowymi, ale naprzemiennie. Tam gdzie był spód z czekoladą to położyć blat z posypką a do drugiej tortownicy, odwrotnie. Nasączyć blaty w obu tortownicach.

  8. krem jagodowy- Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, serkiem, jogurtem i następnie z frużeliną. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Rozdzielić do dwóch tortownic na blaty biszkoptowe i rozsmarować.

  9. Przykryć naprzemiennie górami biszkoptów. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc.

  10. Po schłodzeniu, zdjąć obręcze z tortownic i zabezpieczenia.

  11. Środek patery posmarować kleksem kremu do tynkowania. Ułożyć podkład pod tort, też posmarować kleksem kremu. Ułożyć jeden tort tj. I piętro.

  12. krem z nutellą- Ok. 2 łyżek gotowego kremu Milky Way (wyk. niżej) zmiksować z 2 łyżkami nutelli. Rozsmarować na górze torty na paterze. Wcisnąć kilka obciętych plastikowych rurek od napoi.
    Ułożyć podkład pod następne piętro, lecz posmarować go kleksem kremu. Zapobiegnie to przesunięciem tortu.

  13. Drugi tort ułożyć ''do góry nogami'', spód tortu będzie górą, całego tortu. Będzie równiejsza powierzchnia.

  14. krem Milky Way -Zrobić wcześniej, jeszcze przed składaniem tortów.Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku.Troszkę kremu użyć do składania tortów.Ok.1/4 zafarbować na zielono na niby trawę. Cały tort posmarować częścią białego kremem i schłodzić trochę w lodówce.

  15. Ponownie posmarować resztą białego kremu,ale już dokładniej.

  16. Zielonym kremem, zrobić małe kleksy, wokół tortu.

  17. Wysoką szpatułką rozsmarować boki tortu.

  18. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Ok.1/3 zafarbować na czarno. Rozwałkować najpierw białą masę i wyciąć odpowiednią foremką wzory, sześciokątów. Potem tą samą foremką wyciąć czarne wzory.

  19. Z czarnych i białych wzorów ułożyć płaską piłkę i wyciąć koło. Z innych sześciokątów zrobić następne płaskie piłki.

  20. Rozwałkować białą masę, troszkę posmarować wodą i ułożyć białe i czarne sześciokąty. Foremkami wyciąć literki i cyfrę. Cyfrę pomalować złotą jadalną farbką.

  21. W specjalnych matach silikonowych wycisnąć, sylwetki piłkarzy.

  22. Na płotek wyciąć więcej sześciokątów.

  23. Na piłeczki, zrobić małe kulki, ułożyć na przemian kolorami i pokulkować .

  24. Zrobione dekoracje, przetrzymywać w lodówce.

  25. Odrobiną kremu, przykleić płotek z sześciokątów w dwóch częściach tortu. Krem zielony, przełożyć do woreczka cukierniczego z odpowiednią tylką do trawy. Zrobić niby trawę na górze tortu i na dole.

  26. Resztę dekoracji ułożyć na górze tortu. Tort przetrzymywać w lodówce.

  27. Kroić do połowy torty, do podkładki.Potem podkładkę zdjąć i dalej kroić.

Komentarze do przepisu (14)

kuchmariola63 28 listopada 2019
Kolejny piękny tort, mistrzowsko wykonany :)
Dolcevita-in-my-kitchen 28 listopada 2019
Niesamowity torcik i jaka dokladnosc w kazdym szczegole, podziwiamy!!!
KulinarnaChwila 28 listopada 2019
Pyszności :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT: fi 20 :-5 jaj -150 g cukru -1 cukier waniliowy
  • -70 g mąki tortowej -70 g mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -50 g tartej gorzkiej czekolady
  • BISZKOPT: fi 20 :-5 jaj -150 g cukru -1 cukier waniliowy
  • -70 g mąki tortowej -70 g mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -30 g kolorowej posypki cukrowej
  • NASĄCZENIE:
  • -250 ml musu z czerwonej porzeczki
  • -do rozrzedzenia przegotowana woda
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • -750 ml śmietanki 30 % -150 g gorzkiej czekolady
  • -100 g czekolady z nadzieniem truskawkowym
  • -250 g serka mascarpone -30 g cukru pudru
  • -20 g żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM JAGODOWY:
  • -300 ml śmietanki 30 % -250 g serka mascarpone
  • -400 g jogurtu greckiego -30 g cukru pudru
  • -150 ml frużeliny jagodowej -20 g żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM - MILKY WAY do tynkowania:
  • -600 g masła -300 ml mleka skondensowanego - słodzonego
  • -200 g mleka w proszku -barwnik zielony -2 łyżki kremu czekoladowego
  • OZDOBY Z MLEKA W PROSZKU: -400 g mleka w proszku
  • -400 g cukru pudru -ok. 120 ml mleka w płynie -barwnik jadalny czarny
Składniki