Tort melonowy bez pieczenia

Tort melonowy bez pieczenia
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: patros
Ten świeży, soczysty tort jest nie tylko bezglutenowy, ale i o niskiej zawartości węglowodanów. Smakuje wyśmienicie, ale jeśli ktoś chce, może oczywiście dodać inne składniki: herbatniki, płynne masło, cukier itp.

Składniki

  • Składniki na spód foremki 24 cm:
  • 100 g zmielonych, blanszowanych migdałów
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 100 g stopionego oleju kokosowego
  • 45 g cukru brzozowego
  • szczypta wanilii bourbon
  • Składniki na wierzch tortu:
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka soku z limonki
  • starta skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • szczypta wanilii bourbon
  • 50 g cukru brzozowego
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 1 opakowanie (6 g) bezbarwnej galaretki
  • 200 ml soku multiwitaminowego
  • dowolne melony

Przygotowanie

  1. Najpierw zrób spód tortu. Lekko upraż płatki kokosowe i zmielone migdały na żaroodpornej patelni. Dodaj roztopiony olej kokosowy, cukier brzozowy i wanilię. Masę połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny

    Wymieszaj jogurt z cukrem brzozowym, wanilią, startą skórką z cytryny, 1 łyżeczką skórki pomarańczowej i sokiem z limonki. Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją i wymieszaj z kremem jogurtowym, ubij śmietanę na sztywną pianę i dodaj do kremu jogurtowego. Rozłoż krem ​na spodzie foremki i wygładź. Wytnij małe kulki z dwóch rodzajów miąższu melona i ułóż je na kremie.
    W małym rondelku wymieszaj proszek galaretki z 200 ml soku multiwitaminowego i krótko zagotuj. Pozostaw do ostygnięcia na 6-7 minut, a następnie za pomocą łyżki rozprowadź równomiernie na torcie od środka.
    Kto chce, może pominąć galaretkę, tort z samymi owocami smakuje równie dobrze.
    Wstaw ciasto do lodówki na 1-2 godziny.
     

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 08 października 2020
Super ciasto:)
konhambos 08 października 2020
Jakiz on musi byc smaczny!
Składniki
  • Składniki na spód foremki 24 cm:
  • 100 g zmielonych, blanszowanych migdałów
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 100 g stopionego oleju kokosowego
  • 45 g cukru brzozowego
  • szczypta wanilii bourbon
  • Składniki na wierzch tortu:
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka soku z limonki
  • starta skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • szczypta wanilii bourbon
  • 50 g cukru brzozowego
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 1 opakowanie (6 g) bezbarwnej galaretki
  • 200 ml soku multiwitaminowego
  • dowolne melony
Składniki