Tort marchewkowy + krem serowy

Tort marchewkowy + krem serowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
łatwe, pyszne i bardzo słodkie :))

Składniki

  • cukier puder, 300g x 2
  • masło - miękkie, 50g x 2
  • serek twarogowy, np Almette, 125g x 2
  • cukier brązowy, 300g
  • jajka, 3
  • Olej słonecznikowy, 300ml
  • mąka tortowa, 300g
  • soda, 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • cynamon mielony, 1 łyżeczka
  • imbir mielony, pół łyżeczki
  • sól, pół łyżeczki
  • olejek waniliowy, 1 łyżeczka
  • marchewka starta na grubych oczkach, 300g
  • orzechy włoskie ( kilka zostawić do dekoracji), 100g

Przygotowanie

  1. KREM SEROWY: 600g cukru pudru zmiksować z 100g miękkiego masła i 250g serka twarogowego

  2. Nagrzać piekarnik do 170 C

  3. CIASTO MARCHEWKOWE: Brązowy cukier, jajka i olej zmiksować, dodać mąkę, sodę, proszek, cynamon, imbir, sól, olejek waniliowy, marchew i orzechy, wymieszać. przełożyć ciasto w równych ilościach do 3 wysmarowanych foremek o średnicy 20cm.

  4. Piec około 20 -25 min

  5. Wystudzić biszkopty i przekładać kremem.

  6. Udekorować wedle uznania

Komentarze do przepisu (1)

etui 28 listopada 2013
Jakie biszkopty? Przecież to marchewkowe ciasto,więc skąd się wzięły ?
Składniki
  • cukier puder, 300g x 2
  • masło - miękkie, 50g x 2
  • serek twarogowy, np Almette, 125g x 2
  • cukier brązowy, 300g
  • jajka, 3
  • Olej słonecznikowy, 300ml
  • mąka tortowa, 300g
  • soda, 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • cynamon mielony, 1 łyżeczka
  • imbir mielony, pół łyżeczki
  • sól, pół łyżeczki
  • olejek waniliowy, 1 łyżeczka
  • marchewka starta na grubych oczkach, 300g
  • orzechy włoskie ( kilka zostawić do dekoracji), 100g
Składniki