Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak mango to jeden z moich ulubionych, stąd pomysł na taki tort. Jeżeli macie inne preferencje, przecier z mango możecie zastąpić swoim ulubionym owocowym przecierem i odpowiednią galaretką.
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Smak wiosny!
Odsłon: 694
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 53
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 688
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Smak wiosny!
Odsłon: 694
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 53
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 688
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier, a następnie żółtka.
Do jajek dodać mąkę przesianą przez sito i delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę przelać do lekko natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy około 20 cm i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Piec przez około 15 minut.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z tortownicy i odwrócić do góry dnem, aby dobrze odparował.
Galaretkę wsypać do 200 ml gorącej wody i odstawić na około 1 minutę, aby żelatyna napęczniała.
Po minucie galaretkę mieszać, aż żelatyna się rozpuści, a następnie odstawić do wystudzenia.
Wystudzoną galaretkę wlać do zimnego przecieru mango i dokładnie wymieszać.
Wystudzony biszkopt przekroić w poprzek na dwie części, jedną nich włożyć na dno tortownicy.
Następnie wlać przecier z galaretką, przykryć drugą częścią biszkoptu i wstawić do lodówki.
Schłodzoną śmietanę ubijać przez około 1 minutę mikserem na najwyższych obrotach, dodać cukier puder i ubijać, aż zgęstnieje.
Wierzch tortu ozdobić ubitą śmietaną i całość wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby masa owocowa stężała, a biszkopt zmiękł.
Gotowy tort oddzielić nożem od brzegu tortownicy i wyjąć na paterę.