Tort mandarynkowy

Tort mandarynkowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Nie wiem jak Wam, ale mi święta oprócz cynamonu, goździków i karpia kojarzą się również z mandarynkami. W moim domu rodzinnym zawsze ich było pełno. Moje chłopaki też je uwielbiają. Dlatego postanowiłam je wykorzystać i stworzyć kolejne słodkie cudo :) Zapraszam na świąteczny tort z mandarynkami w roli głównej.

Składniki

  • BISZKOPT
  • Jajka 9 szt.
  • Cukier 1 1/3 szklanki
  • Mąka wrocławska 1 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 czubate łyżeczki
  • KREM CYTRYNOWY
  • Margaryna "Kasia" 250 g.
  • Jajko 1 szt.
  • Żółtko 1 szt.
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Cukier 2 łyżki
  • Cytryna 1/2 szt
  • DODATKI
  • Mandarynki ok. 10-15 szt.
  • Dżem gruszkowy/brzoskwiniowy
  • Alkohol (opcjonalnie)
  • Sok z cytryny 2-3 łyżki

Przygotowanie

  1. BISZKOPT
    Białka ubić na sztywną pianę, po chwili dodać cukier i żółtka, ubijać dalej do powstania puszystej piany.
    Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ubitymi jajkami.
    Całość przelać na formę do pieczenia wyłożoną papierem, piec w temp. 160-180 stopni przez ok 30-40 min.
    Upieczony tort zostawić do wystygnięcia. Można obrócić do góry dnem i podeprzeć.
    Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i opcjonalnie alkoholem.

    KREM CYTRYNOWY
    Margarynę (miękką) zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i żółtkiem na pulchną masę. Na sam koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny.


    PRZEŁOŻENIE
    1. Biszkopt 1 część
    2. Krem cytrynowy
    3. Mandarynki (można pokroić)
    4. Biszkopt 2 część
    5. Dżem gruszkowy/brzoskwiniowy
    6. Biszkopt 3 część
    7. Krem cytrynowy
    8. Mandarynki

  2. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (18)

kasia882 21 grudnia 2018
prezentuje się bardzo smacznie ;)
fafiatko 21 grudnia 2018
Pysznosci i jakie piekne! uwielbiam sezon na mandarynki, zawsze kojarza sie ze swietami :)
Nevermore 21 grudnia 2018
Bombowy tort :) Musi super smakować patrząc na listę pysznych składników :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT
  • Jajka 9 szt.
  • Cukier 1 1/3 szklanki
  • Mąka wrocławska 1 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 czubate łyżeczki
  • KREM CYTRYNOWY
  • Margaryna "Kasia" 250 g.
  • Jajko 1 szt.
  • Żółtko 1 szt.
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Cukier 2 łyżki
  • Cytryna 1/2 szt
  • DODATKI
  • Mandarynki ok. 10-15 szt.
  • Dżem gruszkowy/brzoskwiniowy
  • Alkohol (opcjonalnie)
  • Sok z cytryny 2-3 łyżki
Składniki