tort malinowy

tort malinowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kokalala
tort malinowy z malinowymi budyniami

Składniki

  • 3 biszkopty na średnią blachę
  • litr śmietany kremówki
  • 500 gr malin mrożonych
  • 2 kremy malinowe na 0,5 litra
  • 3 budynie malinowe na 0,5 litra
  • litr mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • masa cukrowa - około 1,5 kg
  • paczka cukru waniliowego

Przygotowanie

  1. z biszkoptów uformować coś na literę "L". Ubić śmietanę kremówkę, dodać do niej odmrożone maliny i kremy malinowe w proszku.

    placki biszkoptowe nasączyć cukrem waniliowym rozpuszczonym w 0,5 szkl. wody.

    zagotować 3 szkl mleka, w pozostałej szklance rozpuścić budyń z cukrem pudrem i mąką. zagotować. ostudzić.

    zimny budyń utrzeć na puszysta masę z masłem.

    kremem malinowym przełożyć placki. ułożyć również odcięte kawałki. wyrównać. odstawić do stężenia w lodówce.

    Tort obłożyć masą budyniową. Ponownie odstawić do stężenia

    Tort udekorować masą cukrową: najpierw boki, potem wierzch (blat mebli). . Ozdoby ulepić według uznania. Poukładać na torcie.

    smacznego

Komentarze do przepisu (4)

kasia90 13 listopada 2013
Piękny torcik:)
gogusia 13 listopada 2013
będę się powtarzać:) ale jest piękny i perfekcyjny:)ja mam za mało cierpliwości by robić takie cuda:)))
kasiagie 13 listopada 2013
rewelacja! niestety ja, podobnie jak gogusia, mam zerową cierpliwość do robienia takich obłędnych dekoracji. :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 biszkopty na średnią blachę
  • litr śmietany kremówki
  • 500 gr malin mrożonych
  • 2 kremy malinowe na 0,5 litra
  • 3 budynie malinowe na 0,5 litra
  • litr mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • masa cukrowa - około 1,5 kg
  • paczka cukru waniliowego
Składniki