Tort makowy z pomarańczą

Tort makowy z pomarańczą
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mariwanna
makowy tort z pomarańczową nutą. Blaty makowe są wilgotne, a konfitura z pomarańczy doskonale uzupełnia ich smak. Tort bardzo świąteczny, taka elegancka wersja makowca;)

Składniki

  • ciasto: 200g maku mielonego
  • 150g cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki esencji migdałowej
  • skórka starta z pomarańczy
  • krem: 300ml śmietanki 30%
  • 200g mascarpone
  • 100g białej czekolady
  • Dżem pomarańczowy: 2 pomarańcze
  • 3 łyżki cukru
  • sok z połowy limonki
  • Polewa: 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Dekoracja: czekoladowe kulki wiórki czekolady kandyzowana skórka lub plastry pomarańczy

Przygotowanie

  1. ciasto
    Zagotować 180ml wody i zalać mak, wymieszać, przykryć i odstawić do napęcznienia na ok godzinę.
    Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, wlać olej i esencję. Do maku dodać kaszę mannę, kakao, skórkę pomarańczy oraz masę jajeczną, wymieszać.
    Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makową.
    Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąc z piekarnika, studzić w formie. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, przekroić na 3 blaty.

  2. Krem
    Czekoladę połamać, zalać szklanką śmietanki, podgrzewać, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Schłodzić w lodówce.
    Pozostałą śmietankę również mocno schłodzić. Obie śmietanki i mascarpone połączyć, ubić mikserem na puszysty krem.

  3. Dżem
    Pomarańcze wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Pomarańcze obkroić z albedo, miąższ pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na mus. Dodać cukier, sok z limonki, startą skórkę. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje (ok godziny).

  4. Polewa
    Żelatynę zalać 1 łyżką mleka, odstawić do napęcznienia. W tym czasie wymieszać cukier i kakao, dodać pozostałe mleko, gotować ciągle mieszając kilka minut, aż polewa stanie się gęsta. Dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do ostudzenia.

  5. Składanie tortu:
    Pierwszy blat posmarować połową dżemu pomarańczowego, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim blatem. Drugi blat posmarować pozostałym dżemem i 1/3 kremu, przykryć trzecim blatem. Z wierzchu blat posmarować pozostałym kremem. Gdy polewa będzie lekko letnia, polać tort i udekorować kandyzowana skórką lub kandyzowanymi plastrami pomarańczy, czekoladowymi kuleczkami, wiórkami czekolady.
    Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 11 stycznia 2018
Jaki piękny :)
Ewalosz 25 kwietnia
Robiłam wg przepisu i wyszedł naprawdę smaczny torcik - nie byłabym sobą gdybym nie dodała coś od siebie i... Czytaj całość »
Robiłam wg przepisu i wyszedł naprawdę smaczny torcik - nie byłabym sobą gdybym nie dodała coś od siebie i zamiast skórki pomarańczowej dodałam mieszaną cykatę z Lidla oraz zamiast śmietany 30% do kremu użyłam 36% Dziękuję za przepis - chciałam dodać foto ale nie ma takiej opcji przy dodawaniu komentarza. Pozdrawiam i jeszcze raz polecam.
mariwanna 25 kwietnia
Cieszę się, że posmakował;) Też zawsze dodaję coś od siebie i modyfikuję przepisy:))
Składniki
  • ciasto: 200g maku mielonego
  • 150g cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki esencji migdałowej
  • skórka starta z pomarańczy
  • krem: 300ml śmietanki 30%
  • 200g mascarpone
  • 100g białej czekolady
  • Dżem pomarańczowy: 2 pomarańcze
  • 3 łyżki cukru
  • sok z połowy limonki
  • Polewa: 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Dekoracja: czekoladowe kulki wiórki czekolady kandyzowana skórka lub plastry pomarańczy
Składniki