Tort makowy z kremami "michałkowymi"

Tort makowy z kremami michałkowymi
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
drogie
avatar Autor: sereberko80
rewelacyjny tort makowy. Dosyć pracochłonny ale gra zdecydowanie warta świeczki :-). pyszne, wilgotne, aromatyczne blaty makowe przełożone aksamitnymi kremami smakującymi jak cukierki Michałki. Bardzo słodki torcik, w sam raz na święta :-)

Składniki

  • Blaty makowe:
  • mak mielony 30 dag
  • cukier 1 szkl.
  • jajko 8
  • kasza manna 3 łyżki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • aromat migdałowy do smaku
  • rodzynki, płatki migdałów (opcjonalnie)
  • Masa michałkowa biała i ciemna:
  • śmietanka 30 lub 36% 300 ml + 300ml
  • czekolada biała 25 dag + 15 dag gorzkiej + 10 dag mlecznej
  • mleko w proszku 1/2 szkl. +1/2 szkl.
  • rum 2 łyżki + 2 łyżki
  • serek mascarpone 12,5 dag + 12,5 dag
  • orzeszki ziemne niesolone 10 dag + 10 dag
  • dodatkowo:
  • rum do naponczowania 1/3 szkl. + 1/3 szkl. wody
  • michałki białe 6 szt. + ciemne 6 szt.
  • orzeszki ziemne niesolone do dekoracji ok. 15 dag

Przygotowanie

  1. Blaty makowe: Mak zalać gorącym mlekiem (według przepisu na opakowaniu), odczekać aż napęcznieje i wystygnie.
    Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać mak, kaszę, bułkę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Zmiksować do połączenia.

    W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej razem z rodzynkami i płatkami migdałów i delikatnie wymieszać szpatułką.

    Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.

    Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty.

  2. Masa michałkowa biała: W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do momentu wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości. Dodać połamaną w kostki białą czekoladę i rum. Wymieszać, by czekolada się całkowicie roztopiła. Jeśli temperatura mikstury się obniży i czekolada wolno się rozpuszcza, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając.

    Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy odstawić do wystudzenia. Następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

    Kolejnego dnia rano schłodzoną masę umieścić w misie miksera. Ubić do mocnego zgęstnienia. Dodać schłodzone mascarpone i dokładnie wmieszać go do masy. Dodać pokrojone orzeszki i wymieszać.

    Masę schłodzić w lodówce, do momentu przygotowania ciemnego kremu michałkowego.

  3. Krem michałkowy ciemny należy przygotować w ten sam sposób co jasny.
    Masę schłodzić w lodówce, tylko do momentu lekkiego zgęstnienia.

  4. Pierwszy z blatów makowych położyć na paterze. Naponczować 1/3 mieszanki rumowej. Na wierzch wyłożyć połowę ciemnego kremu michałkowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem, naponczować 1/2 pozostałej mieszanki rumowej. Na blat wyłożyć połowę jasnego kremu michałkowego, wyrównać. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i naponczować go pozostałą mieszanką alkoholu. Na wierzch wyłożyć resztę masy michałkowej jasnej, a na druga połowę ciemnej i wyrównać. Część masy bardzo cienką warstwą wysmarować boki tortu.

    Pokrojone orzeszki wysypywać na dłoń, przykładać je do boków tortu, przyklejając. 'Michałki' posiekać na drobne kawałki i udekorować nimi wierzch tortu.

    Schłodzić.

    Tort najlepiej smakuje wyciągnięty z lodówki na 30 minut przed podaniem (jak zmiękną kremy). Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (9)

Ewaaa 23 grudnia 2013
Marzenko, wspaniały, wyobrażam sobie jak bosko smakuje, pychota świata ! :)
anetas197601 23 grudnia 2013
Super :) Zdrowych i Wesołych Świąt :)
kasiagie 23 grudnia 2013
jakbym miała taki w domu to bym go chyba zjadła na raz. :) przepiękny!! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Blaty makowe:
  • mak mielony 30 dag
  • cukier 1 szkl.
  • jajko 8
  • kasza manna 3 łyżki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • aromat migdałowy do smaku
  • rodzynki, płatki migdałów (opcjonalnie)
  • Masa michałkowa biała i ciemna:
  • śmietanka 30 lub 36% 300 ml + 300ml
  • czekolada biała 25 dag + 15 dag gorzkiej + 10 dag mlecznej
  • mleko w proszku 1/2 szkl. +1/2 szkl.
  • rum 2 łyżki + 2 łyżki
  • serek mascarpone 12,5 dag + 12,5 dag
  • orzeszki ziemne niesolone 10 dag + 10 dag
  • dodatkowo:
  • rum do naponczowania 1/3 szkl. + 1/3 szkl. wody
  • michałki białe 6 szt. + ciemne 6 szt.
  • orzeszki ziemne niesolone do dekoracji ok. 15 dag
Składniki