Tort makowy z brzoskwiniami według Ewy Wachowicz

Tort makowy z brzoskwiniami według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Znakomity tort makowy. Przepis pochodzi z 411. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 300 g maku
  • 8 jajek
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • szczypta soli
  • krem waniliowy: 300 ml śmietanki kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • brzoskwinie z puszki
  • poncz: herbata z rumem i sokiem z cytryny
  • do dekoracji: gorzka czekolada i brzoskwinie

Przygotowanie

  1. Mak opłukać i zalać wrzątkiem. Odstawić na całą noc. Następnego dnia odcisnąć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa – używając sitka o najdrobniejszych oczkach.

  2. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, dodać mak, kaszę mannę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Uperfumować olejkiem migdałowym i zmiksować.

  3. Ubić pianę z białek (ze szczyptą soli). Dodać do masy z makiem i delikatnie wymieszać szpatułką.

  4. Ciasto przełożyć do trzech identycznych tortownic, wyścielonych papierem do pieczenia. Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 st. C.

  5. Zrobić krem waniliowy. Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i miąższem z laski wanilii. Połączyć z bitą śmietaną. Dodać odsączone i pokrojone brzoskwinie (trochę zostawić do dekoracji). Wymieszać.

  6. Blaty nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Kremem pokryć też wierzch ciasta.
    Udekorować czekoladą startą na tarce. Na brzegu zrobić wianuszek z drobno pokrojonych brzoskwiń.

Komentarze do przepisu (1)

Dolcevita-in-my-kitchen 28 grudnia 2020
Bardzo apetycznie wyglada :)
Składniki
  • 300 g maku
  • 8 jajek
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • szczypta soli
  • krem waniliowy: 300 ml śmietanki kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • brzoskwinie z puszki
  • poncz: herbata z rumem i sokiem z cytryny
  • do dekoracji: gorzka czekolada i brzoskwinie
Składniki