Tort makowy z brzoskwiniami

Tort makowy z brzoskwiniami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Maudie
Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone dla miłośników maku:)

Składniki

  • BISZKOPT :
  • jajka 6 szt
  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mak (suchy) 3/4 szklanki
  • MASA :
  • śmietanka kremówka 400 ml
  • serek mascarpone 250 g
  • cukier puder wg uznania (u mnie ok 3-4 łyżki)
  • puszka brzoskwiń
  • sok z cytryny ok 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek a następnie białka ubijamy mikserem na sztywną pianę dodając cukier.Ubijamy tak długo aż będzie lśniąca i gęsta.

    Do ubitej masy dodajemy po jednym żółtku i znów ubijamy aż masa stanie się jasna.

    Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz mak i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników tak by nie było grudek.

    Przekładamy do tortownicy (u mnie 18 cm) i pieczemy ok 45-50 min w temp.170 st do "suchego patyczka".

  2. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w mniejsze kawałki (ilość wg uznania)
    .Do nasączenia blatów tortu odlewamy ok 1/2 szklanki zalewy i dodajemy sok cytrynowy.

    Śmietankę ubijamy na sztywno dodając cukier puder do smaku.Gdy śmietana jest już ubita dodajemy po trochu serek mascarpone i miksujemy do połączenia.

  3. Pierwszy blat skrapiamy przygotowanym sokiem do nasączania,nakładamy masę śmietanową a następnie układamy kawałki brzoskwiń.
    Przykrywamy drugim blatem i znów -nasączenie,masa i brzoskwinie.
    Kładziemy trzeci blat i pokrywamy wierzch i boki tortu resztą masy śmietanowej.

    Ozdabiamy posypując makiem a reszta już wg uznania,smacznego:)

Komentarze do przepisu (10)

Docherro 28 grudnia 2017
Mmmm..ale pyszny torcik:)
Nevermore 28 grudnia 2017
Wiem, że pora już nie ta i trzeba się ograniczać hihi, ale daj tu nam takie dwa malutkie kawałki ;)
Do... Czytaj całość »
Wiem, że pora już nie ta i trzeba się ograniczać hihi, ale daj tu nam takie dwa malutkie kawałki ;)
Do horrorku za chwilę będą w sam raz xD
justynac97 04 stycznia 2018
Pysznie wygląda! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT :
  • jajka 6 szt
  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mak (suchy) 3/4 szklanki
  • MASA :
  • śmietanka kremówka 400 ml
  • serek mascarpone 250 g
  • cukier puder wg uznania (u mnie ok 3-4 łyżki)
  • puszka brzoskwiń
  • sok z cytryny ok 1 łyżka
Składniki