Tort makowy wg mojej Mamy

Tort makowy wg mojej Mamy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Sugarspice
prosty torcik makowy

Składniki

Przygotowanie

  1. Mak mieszamy z bulka dodajemy ubitych na parze 6 jajek ze szklanka cukru, nastpnie mieszamy dokladnie i dodajemy olejek. Mozna ewentualnie dodac bakalie wg uznania.

  2. Pieczemy baze tortu w wysmarowanej i wysypanej kasza manna tortownicy o srednicy 25 cm. Ok 1 godzine w 180 stopniach.

  3. Krem: 2 jajka roztrzepujemy razem z mlekiem i szklanka cukru i gotujemy na malutkim ogniu az do zagotowania. Nalezy bardzo ostroznie mieszac aby jajko sie nie scielo osobno. Przelewamy przez sitko i dstawiamy do ostygniecia.

  4. Kiedy baza tortu jest upieczona i baza do kremu ostygnieta, ucieramy ja z maslem na srednich obrotach uwazajac zeby sie nie zwazylo. Mase jajeczna ododajemy po jednej lyzce do masla. Do kremu mozna dodac kakao lub np sok z cytryny w zaleznosci jaki chcemy uzyskac smak.

  5. Baze trotu przekrajamy na trzy czesci, nasaczamy likierem i smarujemy kremem. Ozdabiamy wg uznania.

Składniki
Składniki