Tort makowy wg mojej Mamy

Tort makowy wg mojej Mamy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Sugarspice
prosty torcik makowy

Składniki

  • Mak z bakaliami, 1 puszka 1 kg
  • jajka, 8 sztuk
  • cukier, 2 szklanki
  • bulka tarta, 3 lyzki
  • olejek aromatyczny smak wg uznania, do smaku
  • mleko, 1 szklanka
  • maslo, 1.5 kostki
  • proszek do pieczenia, 1 lyzeczka
  • likier pomaranczowy, kilka lyzek
  • sok z cytryny, 2 lyzki
  • wiorki czekoladowe, opakowanie

Przygotowanie

  1. Mak mieszamy z bulka dodajemy ubitych na parze 6 jajek ze szklanka cukru, nastpnie mieszamy dokladnie i dodajemy olejek. Mozna ewentualnie dodac bakalie wg uznania.

  2. Pieczemy baze tortu w wysmarowanej i wysypanej kasza manna tortownicy o srednicy 25 cm. Ok 1 godzine w 180 stopniach.

  3. Krem: 2 jajka roztrzepujemy razem z mlekiem i szklanka cukru i gotujemy na malutkim ogniu az do zagotowania. Nalezy bardzo ostroznie mieszac aby jajko sie nie scielo osobno. Przelewamy przez sitko i dstawiamy do ostygniecia.

  4. Kiedy baza tortu jest upieczona i baza do kremu ostygnieta, ucieramy ja z maslem na srednich obrotach uwazajac zeby sie nie zwazylo. Mase jajeczna ododajemy po jednej lyzce do masla. Do kremu mozna dodac kakao lub np sok z cytryny w zaleznosci jaki chcemy uzyskac smak.

  5. Baze trotu przekrajamy na trzy czesci, nasaczamy likierem i smarujemy kremem. Ozdabiamy wg uznania.

Składniki
  • Mak z bakaliami, 1 puszka 1 kg
  • jajka, 8 sztuk
  • cukier, 2 szklanki
  • bulka tarta, 3 lyzki
  • olejek aromatyczny smak wg uznania, do smaku
  • mleko, 1 szklanka
  • maslo, 1.5 kostki
  • proszek do pieczenia, 1 lyzeczka
  • likier pomaranczowy, kilka lyzek
  • sok z cytryny, 2 lyzki
  • wiorki czekoladowe, opakowanie
Składniki