Tort makowy

Tort makowy
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: nowalijka
Najlepszy tort jaki jadłam!

Składniki

Przygotowanie

  1. CIASTO: Mak sparzyć (ja przelewam kilka razy wrzątkiem i zostawiam na noc pod wrzątkiem potem odsączam), przekręcić 2 razy. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mak, bułkę, miód płynny, proszek, olejek i pianę z białek. Piec w średnim piecu (150 st.) ok 1 gdz. Blacha wielkości 20 cm.

  2. MASA: Jajka ubić na parze z cukrem. Ochłodzone jajka dodawać do utartego masła, potem kakao i spirytus.

  3. Przełożyć ciasto masą, polać polewą czekoladową.

  4. Smacznego!

Komentarze do przepisu (11)

alicho05 24 stycznia 2011
Robię podobny z masą kawową i z marmoladą morelową /własnej roboty/ lekko winną.
edyta070407 24 stycznia 2011
szczerze mówiąc trochę dziwny tan przepis....gdzie mąka?
Konto usunięte 24 stycznia 2011
Wg mnie nie jest dziwny :) Makowce często robi się bez mąki, dodając tylko kaszy manny lub bułki tartej, która... Czytaj całość »
Wg mnie nie jest dziwny :) Makowce często robi się bez mąki, dodając tylko kaszy manny lub bułki tartej, która pochłania nadmiar wilgoci. A to jest taki jakby makowiec, tyle że przekrojony i przełożony masą :) Pysznie wygląda.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki