TORT MAKOWY

TORT MAKOWY
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wioleta333
pyszny tort

Składniki

  • 30 dag maku
  • 14 jajek
  • 10 dag rodzynek
  • 30 dag cukru
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżroszku do pieczenia
  • 2 olejki migdałowe
  • Masa:
  • 1,5 szklanki mielonych orzechów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • kostka masła
  • 0,5 kostki margaryny Kasi

Przygotowanie

  1. Sparzyć mak, przecedzić, zmleć go trzy razy, dać do miski dodać cukier żółtka utrzeć na biało, następnie ubić pianę z białek, dodać do maku wraz z bułką tartą proszkiem do pieczenia, olejkiem, rodzynkami. delikatnie wymieszać. tortownicę wysmarować tłuszczem , wyścielić papierem śniadaniowym, wlać ciasto i piec , zimne ciasto przekroić na trzy części, przełożyć masą.

  2. masa: zmielone orzechy dać do garnka zalać mlekiem dodać cukier i zagotować ciągle mieszając , wystudzić , utrzeć tłuszcz na biało dodawać po łyżce orzechów ciągle miksując . przełożyć tort i udekor dowolnie.

Komentarze do przepisu (8)

Jagoda50 11 listopada 2009
Piękny.
Konto usunięte 11 listopada 2009
super wygląda i pewnie tak smakuje!
Mole3 11 listopada 2009
Mniam! Podziwiam za te płatki migdałów wokół - precyzja godna mistrza. :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 30 dag maku
  • 14 jajek
  • 10 dag rodzynek
  • 30 dag cukru
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżroszku do pieczenia
  • 2 olejki migdałowe
  • Masa:
  • 1,5 szklanki mielonych orzechów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • kostka masła
  • 0,5 kostki margaryny Kasi
Składniki