Tort makowo-kawowy

Tort makowo-kawowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Pyszny, słodki, delikatnie rozpływający się w ustach, aromatycznie kawowy.

Składniki

  • CIASTO:
  • mak, 2/3 szklanki
  • jajka, 5 szt.
  • cukier, 1 czubata szklanka
  • mąka, 1 i 1/5 szklanki
  • cukier waniliowy, 1 szt.
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • KREM:
  • mleko, 1 szklanka
  • budyń karmelowy/tofi, 1 szt.
  • masło, 1 kostka
  • cukier puder, 2/3 szklanki
  • cappucino waniliowe w proszku, 5 pełnych łyżek
  • Do nasączenia: szklanka mocnego, słodkiego naparu kawy
  • Dekoracja: biała czekolada 200g, kostka ciemnej czekolady

Przygotowanie

  1. Mak zalać wrzącą wodą. Następnego dnia gotować go w tej samej wodzie przez 30 min. Osączyć i osuszyć na ściereczce.

  2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z mąką, makiem i proszkiem do pieczenia. połączyć z pianą z białek, wymieszać. (ja zmiksowałam bo się robiły grudki). Tortownice o średnicy 26cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią cisto. Piec 50 min w 180st.C. ( ja piekłam 60 min ale w 170stC.) do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu, ostudzić ciasto i przekroić na 3 krążki.

  3. Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, kawą cappucino (proszkiem) i stopniowo dodawać budyń, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitego kremu.

  4. Krążki ciasta nasączyć naparem kawy i przełożyć masą. Wierzch tortu i boki posmarować również cienką warstwą masy. Dowolnie udekorować.

  5. Dekoracja z czekolady: rozpuścić dwie tabliczki białej czekolady, ostudzić troszkę. Szklaną deskę do krojenia (lub kafelek itp) wsadzić do zamrażarki. Po schłodzeniu wyjąć wylać na deskę 2 łyżki czekolady, rozsmarować nożem, po 1 sekundzie ''ściągnąć'' płat czekolady z deski nożem i przykleić do tortu. Oblepić tort dookoła, zaginając na brzegach a na wierzchu zrobić z płatów czekolady fale. Polecam użyć nawet 3 tabliczek czekolady- mnie z 2ch ledwo starczyło, przy końcu musiałam już kombinować jak środek udekorować. Zetrzeć na środek kosteczkę ciemnej czekolady, ewent posypać łyżeczką proszku-cappucino.

  6. PS. Mak się bardzo ciężko suszy, więc polecam go zacząć suszyć nawet z 2 dni wcześniej. Ewentualnie wyczytałam, że niekonieczne jest gotowanie, można dodać taki od razu z woreczka.

  7. przepis z któregoś numeru Tiny lub Naj, pomysł na dekorację z czekolady z programu Pani Bożeny Sikoń z kanału Kuchnia.tv SMACZNEGO ! :-)

Komentarze do przepisu (4)

Annuar 29 grudnia 2010
Gratulacje - piękna dekoracja i piękne wnętrze :)
milcian 29 grudnia 2010
Wygląda rewelacyjnie!
julka30 04 lutego 2011
a czy do ciasta na pewno dodajesz czubatej szklanki cukru? moze chodzi o lyzke? bo ciasto wychodzi bardzo 'glinowate'
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • mak, 2/3 szklanki
  • jajka, 5 szt.
  • cukier, 1 czubata szklanka
  • mąka, 1 i 1/5 szklanki
  • cukier waniliowy, 1 szt.
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • KREM:
  • mleko, 1 szklanka
  • budyń karmelowy/tofi, 1 szt.
  • masło, 1 kostka
  • cukier puder, 2/3 szklanki
  • cappucino waniliowe w proszku, 5 pełnych łyżek
  • Do nasączenia: szklanka mocnego, słodkiego naparu kawy
  • Dekoracja: biała czekolada 200g, kostka ciemnej czekolady
Składniki