Tort kokosowy

Tort kokosowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Dziunia36
Kokos, karmel uwielbiam.... nikt nie oprze się ,każdy chce go spróbować ....poważnie :-)

Składniki

  • szkl mąki
  • 1,5 op .budyniu toffi
  • szkl cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka kakao
  • 1,5 kostki masła lub margaryny
  • 750 ml. mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • o,5 szkl. cukru + 3 łyżki
  • aromat śmietankowy
  • 0,5 kostki margaryny
  • 100g wiórek kokosowych
  • pomarańcza do dekoracji

Przygotowanie

  1. Z 750 ml mleka gotujemy 500ml, w pozostałym mleku mieszamy budynie, wlewamy do gotującego się mleka. Chwile gotujemy i studzimy.



  2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę , Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, kakao przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej na przemian z ubitymi białkami.

    Ciasto wylewamy na wysmarowaną tortownicę o średnicy 24. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut, studzimy. Przekrawamy na 3 blaty.


    Ucieramy margarynę wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy przestudzony budyń, dodajemy parę kropel aromatu.
    Biszkopt nasączamy przegotowaną wodą z cytryną. Przekłądamy masą budyniową.
    Smarujemy wierzch i boki.

    Na patelni rozgrzewamy pół kostki margaryny z 3 łyżkami cukru, wsypujemy kokos, prażymy go na złoty kolor. Gorący wysypujemy na tort. Schładzamy -najlepiej na noc. I już gotowy :-)

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 18 marca 2014
widzę że lubisz piec torty,ja nie mam do tego cierpliwości, ale czasami zjem, piątka.
Dziunia36 18 marca 2014
Nie tylko torty, ogólnie słodkości, postaram się je umieśćić wszystkie, które na obecną chwilkę... Czytaj całość »
Nie tylko torty, ogólnie słodkości, postaram się je umieśćić wszystkie, które na obecną chwilkę zgromadziłam:-), dziękuję pozdrawiam.
Składniki
  • szkl mąki
  • 1,5 op .budyniu toffi
  • szkl cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka kakao
  • 1,5 kostki masła lub margaryny
  • 750 ml. mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • o,5 szkl. cukru + 3 łyżki
  • aromat śmietankowy
  • 0,5 kostki margaryny
  • 100g wiórek kokosowych
  • pomarańcza do dekoracji
Składniki