tort kokosowo-truskawkowy…

tort kokosowo-truskawkowy…
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: izaa_a
jest lekki, delikatny po prostu pyszny!!!

Składniki

  • biszkopt: 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 130 g drobnego cukru
  • 30 g roztopionego masła
  • krem kokosowy: 250g serka mascarpone
  • 500 ml słodkiej śmietany 30%
  • 50g cukru pudru, lub jak ktoś woli więcej
  • wiórki kokosowe ok szklanki
  • truskawki
  • nasączenie: 100 ml mleka
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 100 ml malibu

Przygotowanie

  1. Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszając na najmniejszych obrotach; ja zawsze w tym momencie zaczynam wszystko robić ręcznie.
    Powoli dodajemy obie przesiane mąki; delikatnie mieszając. Na sam koniec powoli wlewamy stopione i ostudzone masło. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170st około 30 minut. Wyjmujemy na kratkę; studzimy.

  2. Schłodzoną śmietanę należy ubić. Do mascarpone dodać i cukier dobrze wymieszać mikserem,
    następnie dodać wiórki kokosowe. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Wstawić do lodówki na 30 minut.

  3. Biszkopt przekrawamy na 3 części, nasączamy i smarujemy kremem. Wkładamy najlepiej na noc do lodówki.

Składniki
  • biszkopt: 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 130 g drobnego cukru
  • 30 g roztopionego masła
  • krem kokosowy: 250g serka mascarpone
  • 500 ml słodkiej śmietany 30%
  • 50g cukru pudru, lub jak ktoś woli więcej
  • wiórki kokosowe ok szklanki
  • truskawki
  • nasączenie: 100 ml mleka
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 100 ml malibu
Składniki