Tort Kinder Beuno

Tort Kinder Beuno
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Honorata27
Ostatnio postanowiłam jednak nieco zmienić swoje upodobania i upiekłam pyszny tort Kinder Beuno, który swoim smakiem nawiązuje do znanych batoników. Jest to niestety tort czasochłonny, ale efekt tych prac zaskakuje w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Tort przekładany jest kremem budyniowym i powidłami. Wierzch i boki natomiast pokryte są kremem czekoladowym. Ciasto zaskakuje. Tort zachwycił moją rodzinne. Doskonała propozycja na spotkania rodzinne.

Składniki

  • składniki
  • ciasto czekoladowe
  • mąka pszenna Typ 500 230 g
  • cukier 150 g
  • Kakao 30 g
  • Proszek do pieczenia 10 g
  • jajka 5 szt.
  • krem budyniowy
  • mleko 500 ml
  • masło 150 g
  • cukier 150 g
  • Budyń waniliowy 60 g
  • Mąka ziemniaczana 30 g
  • żółtka 3 szt.
  • krem czekoladowy
  • mleko 500 ml
  • cukier 150 g
  • masło 150 g
  • budyń czekoladowy 60 g
  • Mąka ziemniaczana 30 g
  • żółtka 3 szt.
  • nasączenie
  • woda 50 ml
  • likier czekoladowy 30 ml
  • dodatkowo
  • powidła 200 g
  • batony 50 g

Przygotowanie

  1. Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Ciasto dzielimy na trzy części.
    Krem budyniowy: 350 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, mąkę i budyń waniliowy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
    Krem czekoladowy: 350 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, mąkę i budyń czekoladowy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
    Nasączenie: Wodę i likier mieszamy.
    Blaty ciasta nasączamy. Smarujemy powidłami. Blaty ciasta przekładamy kremem budyniowym. Boki i wierzch ciasta smarujemy kremem czekoladowym. Dekorujemy batonikami. Tort chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 07 października 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • składniki
  • ciasto czekoladowe
  • mąka pszenna Typ 500 230 g
  • cukier 150 g
  • Kakao 30 g
  • Proszek do pieczenia 10 g
  • jajka 5 szt.
  • krem budyniowy
  • mleko 500 ml
  • masło 150 g
  • cukier 150 g
  • Budyń waniliowy 60 g
  • Mąka ziemniaczana 30 g
  • żółtka 3 szt.
  • krem czekoladowy
  • mleko 500 ml
  • cukier 150 g
  • masło 150 g
  • budyń czekoladowy 60 g
  • Mąka ziemniaczana 30 g
  • żółtka 3 szt.
  • nasączenie
  • woda 50 ml
  • likier czekoladowy 30 ml
  • dodatkowo
  • powidła 200 g
  • batony 50 g
Składniki