Tort kawowo-kokosowy.

Tort kawowo-kokosowy.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Docherro
Tort wyszedł przepyszny,po prostu rozpływa się w ustach,smaki słodko -kwaśne wspaniale razem się komponują. Bardzo polecam taki zestaw tortowy:)

Składniki

  • biszkopty po 150g 3 paczki
  • Mascarpone 2 op.
  • śmietanka 30% po 200ml 2 op.
  • cytryna skórka + sok
  • kawa 2 łyżki
  • Cukier puder 4 łyżki
  • kokos 10 dkg
  • dżem z czarnej porzeczki 2 łyżki
  • dżem wiśniowy słoik 400ml
  • płatki migdałowe do posypania 5 dkg
  • kokos do posypki 5 dkg

Przygotowanie

  1. Tortownicę okrągłą dużą wyścielić folią aluminiową.Wyłożyć podłużnymi biszkoptami.

    MASA KAWOWA

    Serek mascarpone 250g
    śmietanka 200ml
    kawa 2 łyżki zaparzona w 5 łyżkach wrzątku
    Śmietankę ubić z cukrem pudrem dodać do serka ,ubić razem.
    Kawę zaparzyć w minimalnej ilości gorącej wody i zimną dodawać do serka cały czas miksując.
    Dodać spirytus 20-30ml..Zmiksować.
    Posmarować biszkopty na tortownicy dżemem wiśniowym,najlepiej własnego wyrobu.Na wierzch dżemu dać masę kawową.
    Przykryć biszkoptami.

    MASA KOKOSOWA

    Śmietankę ubić i dodać do serka,stopniowo dodawać kokos i miksować.Dodać 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki.
    Dodać skórkę otartą z cytryny oraz sok ,bo sam kokos jest mdły.
    Wlać pod koniec 30ml spirytusu-zmiksować,można dać więcej:)

  2. Na masie kawowej na biszkoptach wyłożyć krem kokosowy.
    Na wierzch poukładać biszkopty .Dekoracja całości to nasze myśli i pomyślunki,każdy lubi coś innego...więc do dzieła i dekorujemy..:)

  3. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (9)

bellamozzarella 16 lutego 2017
O ja ;-) słodki smakowy zawrót głowy...;-) ale pysznie;-)))
Docherro 16 lutego 2017
Tak się zastanawiam jaki przepis lub przepisy dać by weszły na główną STRONĘ INTERII?
Od czego to... Czytaj całość »
Tak się zastanawiam jaki przepis lub przepisy dać by weszły na główną STRONĘ INTERII?
Od czego to zależy?
Ja wiem od czego...heheee
Futka 16 lutego 2017
Wspaniały i bardzo smakowity torcik :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopty po 150g 3 paczki
  • Mascarpone 2 op.
  • śmietanka 30% po 200ml 2 op.
  • cytryna skórka + sok
  • kawa 2 łyżki
  • Cukier puder 4 łyżki
  • kokos 10 dkg
  • dżem z czarnej porzeczki 2 łyżki
  • dżem wiśniowy słoik 400ml
  • płatki migdałowe do posypania 5 dkg
  • kokos do posypki 5 dkg
Składniki