Tort kakaowy z kremową masą

Tort kakaowy z kremową masą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ziembulka
Nie za słodki torcik na każdą okazję

Składniki

  • Biszkopt (3x podane składniki):
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 500 gram serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 4 x śmietan fix
  • Dekoracja:
  • rurki czekoladowe i waniliowe
  • kwiatki z czekolady plastycznej (200 gram czekolady mlecznej i 75 gram miodu)
  • kokarda
  • starta czekolada do posypania
  • przepis na tortownicę 24 cm

Przygotowanie

  1. Białka ubić na pianę, dodać cukier i po jednym żółtku. Mąkę połączyć z kakaem i proszkiem do pieczenia. Wszystko połączyć delikatnie łyżką drewnianą. Piec w 180 st ok 12-15 minut. W ten sposób upiec 3 cienkie biszkopty każdy z 3 jajek.

  2. Krem:
    Ubić śmietanę z serkiem i fixem (jeśli lubimy możemy dodać pudru).
    Przekładać biszkopty, a resztą kremu obłożyć tort i obłożyć rurkami.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z miodem. Zdjąć z kąpieli wodnej mieszać aż składniki się połączą. Wylać na papier i poczekać kilka godzin aż czekolada będzie jak modelina. Ulepić kwiatuszki. Niewykorzystaną czekoladę można włożyć do woreczka i przechować w lodówce. Posypać wierch tortu startą czekoladą:)
    smacznego;)

Komentarze do przepisu (2)

anulka12 24 czerwca 2014
Tort prezentuje się wspaniale.
ziembulka 24 czerwca 2014
dzięki:)
Składniki
  • Biszkopt (3x podane składniki):
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 500 gram serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 4 x śmietan fix
  • Dekoracja:
  • rurki czekoladowe i waniliowe
  • kwiatki z czekolady plastycznej (200 gram czekolady mlecznej i 75 gram miodu)
  • kokarda
  • starta czekolada do posypania
  • przepis na tortownicę 24 cm
Składniki