Tort Jubileuszowy z marmurkową masą

Tort Jubileuszowy z marmurkową masą
> > 6 os.
> > 60 min
trudne
drogie
Tort okazjonalny, pokryty masą z mleka w proszku o fakturze marmurku. Tort ozdobiony różyczkami też z tej masy. Tort zrobiłam na swoje urodziny.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -8 jajek -180 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -280 g. dżemu 100 % owoców z Dzikiej Róży -ok.50 ml. przegotowanej gorącej wody
  • KREM JAGODOWY:
  • -550 ml. śmietanki 30 % -30 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -500 g. sera z wiaderka -200 ml. musu z jagód
  • -20 g. żelatyny -ok.125 ml.wody
  • DO POSYPANIA: -100 g. pokrojonych Pralinek
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • -550 ml. śmietanki 30 % -100 g.gorzkiej czekolady
  • -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -500 g. sera z wiaderka
  • -20 g. żelatyny -ok.125 ml.wody
  • TYNK: -300 g. masła -200 g. Masy Krówkowej
  • MASA DO OBŁOŻENIA I DEKORACJE:
  • -500 g. mleka w proszku -500 g. cukru pudru
  • -ok.150 ml.mleka w płynie -barwniki jadalne:niebieski, fioletowy,granatowy, czarny, złoty

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok od tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.

  2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do tej samej tortownicy co piekł się biszkopt. Lecz tortownicę najpierw wyżej zabezpieczyć. Ten blat biszkoptowy nasączyć częścią rozcieńczonego dżemu.

  3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z cukrem pudrem, fixem a potem serkiem. Następnie zmiksować z musem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.

  4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i posmarować resztą dżemu.

  5. Porozrzucać pokrojone czekoladki.

  6. krem czekoladowy 1-Wcześniej rozpuścić nad parą w śmietance, połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić przynajmniej z godz. w lodówce. Najlepiej na całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową śmietankę ubić z cukrem pudrem, fixem i serkiem. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i rozsmarować.

  7. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić tort najlepiej na całą noc.

  8. Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przykryć podkładką pod tort i paterą. Obrócić tort "do góry nogami". Góra będzie równiejsza.

  9. tynk- Miękkie masło zmiksować do białości, potem dodawać stopniowo miękką masę Krówkową. Posmarować cały tort i wyrównać i schłodzić.

  10. masa-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść na plastyczną masę. Podzielić na porcje, ale białej zostawić dużo więcej. Te mniejsze części zafarbować barwnikami jadalnymi. Z każdej odłożyć po trochu na dekoracje. Z tych większych części, dłońmi zrobić długie wałki.Ułożyć jeden obok drugiego i zrolować ich razem.

  11. Przewinąć na pół i znowu zrolować a potem całość zwinąć w ''ślimak''.Rozwałkować na duży okrągły płat.

  12. Masę zawinąć w długi wałek i przenieść na tort.

  13. Wygładzić najpierw górę tortu, a potem bok,podciągając masę w dół. Dół obciąć ostrym nożem. Na ten dół, zrobić ozdobny szlaczek z białej masy.

  14. Na róże, rozwałkować kawałek masy i wycinać elementy, odpowiednią wykrawaczką do róż. Pędzelkiem posmarować odrobinką wody przez środek elementu i zgiąć w połowie. Następnie na prostej krawędzi elementu też delikatnie posmarować wodą. Zwijać od boku w rulonik. Taka różyczka składa się z 3 elementów albo 4. Następne tak samo zwijać, sklejając wodą. Płatki różyczek powyginać palcami, lub odpowiednimi akcesoriami do modelowania.Za pomocą specjalnej maty silikonowej, wyciskać wzory listków.

  15. Udekorować tort różami i listkami.Niektóre kontury marmurku, pomalować na złoto.

  16. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.

Komentarze do przepisu (8)

KORAL 21 maja
Rewelacyjnie wygląda :)
fafiatko 21 maja
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin. A tort jest wręcz artystyczny!
Dziękuję Elu.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT:
  • -8 jajek -180 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -280 g. dżemu 100 % owoców z Dzikiej Róży -ok.50 ml. przegotowanej gorącej wody
  • KREM JAGODOWY:
  • -550 ml. śmietanki 30 % -30 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -500 g. sera z wiaderka -200 ml. musu z jagód
  • -20 g. żelatyny -ok.125 ml.wody
  • DO POSYPANIA: -100 g. pokrojonych Pralinek
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • -550 ml. śmietanki 30 % -100 g.gorzkiej czekolady
  • -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -500 g. sera z wiaderka
  • -20 g. żelatyny -ok.125 ml.wody
  • TYNK: -300 g. masła -200 g. Masy Krówkowej
  • MASA DO OBŁOŻENIA I DEKORACJE:
  • -500 g. mleka w proszku -500 g. cukru pudru
  • -ok.150 ml.mleka w płynie -barwniki jadalne:niebieski, fioletowy,granatowy, czarny, złoty
Składniki