Tort jeżynowo - jagodowy

Tort jeżynowo - jagodowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Baladynka
Bardzo często robię torty dla swoich bliskich, wprawdzie nie jestem specjalistką od przybierania tortów, niemniej jednak cieszą się nieustającą popularnością, co mnie bardzo cieszy :-)

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ponadto masło lub margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta.
  • Składniki na poncz:
  • 2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej
  • 2 łyżki rumu lub 2 łyżeczki olejku rumowego
  • 2 czubate łyżki cukru
  • Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 300 g jeżyn
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 śmietanę śnieżkę w proszku
  • oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie.

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania biszkoptu:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować.

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać.
    Dużą tortownicę wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.
    Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut.
    Wyjąć, wystudzić

  2. Przygotować poncz
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać

    Sposób wykonania kremu:
    Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować.
    Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć ponczem i po smarować dżemem z czarnej porzeczki.
    Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu.
    Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć.
    Całość pokryć resztą kremu, udekorować owocami.
    Gotowy tort przechowywać w lodówce.
    Smacznego :-)
    You might al

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2013/12/tort-jezynowo-jagodowy.html
Składniki
  • Składniki na biszkopt:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ponadto masło lub margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta.
  • Składniki na poncz:
  • 2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej
  • 2 łyżki rumu lub 2 łyżeczki olejku rumowego
  • 2 czubate łyżki cukru
  • Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 300 g jeżyn
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 śmietanę śnieżkę w proszku
  • oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie.
Składniki