Tort jagodowy z kremem mascarpone i kremem budyniowym z mango.

Tort jagodowy z kremem mascarpone i kremem budyniowym z mango.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Docherro
Świąteczny torcik,smaczny i orzeźwiający.Dodatek rumu do kremu ,oraz mango udoskonaliło smak torta.Serdecznie polecam:)

Składniki

  • herbatniki maślane kilkanaście sztuk
  • mascarpone 250g
  • śmietanka 30% 200ml ,śmietan-fix 1 op.
  • konfitura z jagód 3 kopiate łyżki
  • Budyń waniliowy 2 op.na 0,5 l mleka
  • rum 50ml
  • Mango
  • mleko 800ml
  • cukier do smaku ,3-4 łyżki
  • masło 200g
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie

  1. Śmietankę ubić na sztywno ( opcjonalnie można dodać cukier puder 3 łyżki) dodać śmietan-fix,ubić,a na końcu serek mascarpone.

    Dołożyć 3 kopiate łyżki konfitury i zmiksować.

    Blaszkę 25/25 cm wyłożyć herbatnikami.
    Na nie dać krem z mascarpone.

    Na wierzch położyć drugą warstwę herbatników.

  2. Ugotować budyń, z 3 łyżkami cukru,przykryć by nie zrobił się na wierzchu kożuch i wystudzić.

    Osobno utrzeć masło na puch,dodawać po łyżce budyniu i ucierać.
    Na końcu wlać rum ,zmiksować.

    Dodać pokrojone mango i łyżką zamieszać krem.

  3. Krem wyłożyć na mascarpone.
    Dać pokrojone truskawki.

    Zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 800ml wrzącej wody.

    Tort dać do schłodzenia najlepiej na całą noc.Ja za szybko pokroiłam,ale łakomstwo zwyciężyło:):)

  4. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (25)

Nevermore 04 kwietnia 2019
Takie, to teraz bym chapnął jak nic, może nawet i dwa ;) Super ciacho, lubię takie z dużą ilością kremów i... Czytaj całość »
Takie, to teraz bym chapnął jak nic, może nawet i dwa ;) Super ciacho, lubię takie z dużą ilością kremów i masy. Pychotka :)
fafiatko 04 kwietnia 2019
Mango, rum, jagody, truskawki! smakowy raj!
Maudie 04 kwietnia 2019
Jest prawie północ a ja chętnie zjadłabym taki śliczny kawałek :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • herbatniki maślane kilkanaście sztuk
  • mascarpone 250g
  • śmietanka 30% 200ml ,śmietan-fix 1 op.
  • konfitura z jagód 3 kopiate łyżki
  • Budyń waniliowy 2 op.na 0,5 l mleka
  • rum 50ml
  • Mango
  • mleko 800ml
  • cukier do smaku ,3-4 łyżki
  • masło 200g
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe
Składniki