Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort zbudowany z plastrów biszkopta, przełożonych kremem z serka mascarpone i bitej śmietany z warstwą powideł z czarnych jagód. Tort jest mocno nasączony, udekorowany kolorowymi opłatkami do tortów.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 599
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 874
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 599
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 874
Składniki
Wykonanie biszkoptu: Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
Wykonanie kremu: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym na sztywno. Dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy na bardzo małych obrotach.
Wykonanie tortu: Układamy spodni plaster biszkoptu na płaskim talerzu, nasączamy go ponczem, rozsmarowujemy powidła z czarnych jagód. Na warstwę z powidłami nakładamy warstwę kremu. Na wysmarowany plaster kremem nakładamy kolejny plaster biszkoptu i nasączamy, oraz nakładamy warstwę kremu, krem równamy i nakładamy ostatni plaster biszkoptu z którym robimy tak samo jak przy poprzednich. Górę i boki tortu okładamy kremem. Tort dekorujemy opłatkami i koralikami do dekoracji tortów, według uznania. Zrobiony tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy konsumować. Smacznego!!!