Tort jagodowy

Tort jagodowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Tort zbudowany z plastrów biszkopta, przełożonych kremem z serka mascarpone i bitej śmietany z warstwą powideł z czarnych jagód. Tort jest mocno nasączony, udekorowany kolorowymi opłatkami do tortów.

Składniki

  • Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
  • Biszkopt:
  • jajka kurze 10 szt.
  • Cukier 20 dag
  • mąka tortowa 30 dag
  • Krem:
  • serek mascarpone 500 g
  • śmietana 30 % 400 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • aromat waniliowy 1 łyżeczka
  • Dodatki:
  • opłatki do dekoracji tortów
  • koraliki do dekoracji tortów
  • powidła z czarnych jagód 300 ml
  • Poncz do nasączania biszkoptów:
  • herbata 500 ml
  • amaretto 25 ml
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu:

    Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.

  2. Wykonanie kremu:

    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym na sztywno. Dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy na bardzo małych obrotach.

  3. Wykonanie tortu:

    Układamy spodni plaster biszkoptu na płaskim talerzu, nasączamy go ponczem, rozsmarowujemy powidła z czarnych jagód. Na warstwę z powidłami nakładamy warstwę kremu. Na wysmarowany plaster kremem nakładamy kolejny plaster biszkoptu i nasączamy, oraz nakładamy warstwę kremu, krem równamy i nakładamy ostatni plaster biszkoptu z którym robimy tak samo jak przy poprzednich. Górę i boki tortu okładamy kremem. Tort dekorujemy opłatkami i koralikami do dekoracji tortów, według uznania. Zrobiony tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy konsumować.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (3)

Futka 10 maja
Cudowny torcik <3
fafiatko 10 maja
Smacznie i ladnie!
Docherro 13 maja
Piekny:)
Składniki
  • Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
  • Biszkopt:
  • jajka kurze 10 szt.
  • Cukier 20 dag
  • mąka tortowa 30 dag
  • Krem:
  • serek mascarpone 500 g
  • śmietana 30 % 400 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • aromat waniliowy 1 łyżeczka
  • Dodatki:
  • opłatki do dekoracji tortów
  • koraliki do dekoracji tortów
  • powidła z czarnych jagód 300 ml
  • Poncz do nasączania biszkoptów:
  • herbata 500 ml
  • amaretto 25 ml
  • sok z jednej cytryny
Składniki