Tort jagodowy

Tort jagodowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ziembulka
jak widać na załączonym obrazku wygląda pysznie i taki jest!

Składniki

  • Biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki zwykłej i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt jagodowy:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru, galaretka jagodowa
  • 3 łyżki mąki , 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jagodowa:
  • szklanka jagód zasypana dzień wcześniej cukrem i odsączona
  • 500 gram śmietanki 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl wrzątku
  • + dżem jagodowy , dekoracja u mnie 1 opakowanie śnieżki wg przepisu na opakowaniu połączone z żelatyną 2 łyżeczki i 1/4 szkl wrz
  • galaretka jagodowa zrobiona w foremce silikonowej serduszka

Przygotowanie

  1. Biszkopt jasny:
    ubijamy pianę z białek dodajemy cukier i żółtka. Ręcznie łączymy z mąką i proszkiem. Pieczemy w 180 st ok 25-30 minut sprawdzamy patyczkiem. Po ostudzeniu przecinamy na pół.
    Biszkopt jagodowy:
    ubijamy białka dodajemy cukier i galaretkę oraz żółtka. Łączymy delikatnie z mąką. Pieczemy j.w około 15 minut.

  2. Masa jagodowa:
    ubijamy kremówkę i dolewamy sok odsączony z jagód. gdy się ubije dodajemy do ciepłej rozpuszczonej żelatyny łyżkę masy mieszamy energicznie i wlewamy do całości kremy. na końcu dodajemy jagody. krótko miksujemy i wyłączamy mikser.

  3. Przekładamy tort w następującej kolejności:
    Biszkopt jasny-dżem-1/3kremu-biszkopt jagodowy-dżem-1/3 kremu-biszkopt jasny.

  4. resztą kremu obkładamy tort.

  5. dekorujemy wg własnego upodobnia bitą śmietaną lub śnieżką jak ja.

    Tort jest niezbyt trudny a efekt jak widać:)

  6. smacznego!!!! :)

Komentarze do przepisu (10)

GREGORHSPEED 28 czerwca 2014
Wodzicie mnie na pokuszenie tymi jagodami :D Piękny tort! :) Pozdrawiam ;)
kstr54 28 czerwca 2014
wspanialy!!!, i musi wybornie smakowac,pozdrawiam
minnie 29 czerwca 2014
To że jest przepyszny to widać bo na samo zdjęcie ślinka mi leci ;-) a poza tym kolejne arcydzieło na smakerze.... Czytaj całość »
To że jest przepyszny to widać bo na samo zdjęcie ślinka mi leci ;-) a poza tym kolejne arcydzieło na smakerze. Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki zwykłej i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt jagodowy:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru, galaretka jagodowa
  • 3 łyżki mąki , 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jagodowa:
  • szklanka jagód zasypana dzień wcześniej cukrem i odsączona
  • 500 gram śmietanki 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl wrzątku
  • + dżem jagodowy , dekoracja u mnie 1 opakowanie śnieżki wg przepisu na opakowaniu połączone z żelatyną 2 łyżeczki i 1/4 szkl wrz
  • galaretka jagodowa zrobiona w foremce silikonowej serduszka
Składniki