Tort Imieninowy z "linią uskoku"

Tort Imieninowy z linią uskoku
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Tort typu “fault line cake”. Ostatnio modne torty, tort ukazuje jakby środek tortu, ale to tylko dekoracja. Można różnie ten pas udekorować, kwiatkami z masy, kolorowymi rozetkami, ozdobami cukierniczymi, ciasteczkami,owocami itd.

Składniki

  • BISZKOPT: -7 jajek -180 g cukru -120 g mąki tortowej
  • -120 g mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • DO POSMAROWANIA: -100 g 100 % owoców wiśni
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • -330 ml.śmietanki 30 % -100 g gorzkiej czekolady
  • -25 g cukru pudru -1 śmietan-fix -500 g serka mascarpone
  • -15 g żelatyny -ok. 100 ml wody
  • KREM Z BRZOSKWINIAMI:
  • -330 ml śmietanki 30 % -20 g cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -500 g serka mascarpone -15 g żelatyny -ok. 100 ml wody
  • -1/2 puszki z brzoskwiniami
  • MASA KAJMAKOWA : -400 g masła -510 g kajmaku waniliowego
  • OZDOBY: -200 g mleka w proszku -200 g cukru pudru
  • -ok. 60 ml mleka w płynie -barwniki jadalne -ozdoby cukiernicze

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

  2. Spodni blat biszkoptowy, ułożyć w tej samej tortownicy, co się piekł. Boki jednak zabezpieczyć wyżej. Biszkopt posmarować powidłami.

  3. krem czekoladowy-Wcześniej rozpuścić nad parą w śmietance, połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić przynajmniej z godz. w lodówce. Można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Czekoladową śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie dodać porcjami serek i miksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i rozsmarować.

  4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć syropem z brzoskwiń.

  5. krem z brzoskwiniami- Najpierw odsączyć brzoskwinie i pokroić w kostkę.Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie dodać porcjami serek i miksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i rozsmarować.

  6. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce.
    Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przykryć paterą i obrócić ''do góry nogami''.

  7. masa Kajmakowa -Zrobić wcześniej, jeszcze przed składaniem tortu.Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dodawać po trochu miękkiej masy Kajmakowej. Cały tort posmarować cienką warstwą masy.

  8. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Małą część zafarbować i masę przechowywać w woreczku foliowym.
    Zrobić różne kwiatki i przykleić do jeszcze nie zastygłej pierwszej masy wokół tortu.Albo poprzyklejać odrobinką tej masy.

  9. Ponownie posmarować resztą kremu, górę i do warstwy z kwiatkami, jak i dół też do kwiatków.Specjalnie tą masą smarować nie równo w uskoki przy kwiatkach i grubiej. Najpierw trochę wygładzić a potem za pomocą zgniecionego kawałka ręcznika papierowego poklepać.

  10. Nierówne kraje masy przy kwiatkach,po zastygnięciu, pomalować na złoto. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym noże.

Komentarze do przepisu (12)

KORAL 27 listopada 2019
Piękny i pyszny jak zawsze.
SEZAMEK88 27 listopada 2019
Dużo pracy i piękne wykonanie.
Dolcevita-in-my-kitchen 28 listopada 2019
Cudowny i jaki smaczny :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT: -7 jajek -180 g cukru -120 g mąki tortowej
  • -120 g mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • DO POSMAROWANIA: -100 g 100 % owoców wiśni
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • -330 ml.śmietanki 30 % -100 g gorzkiej czekolady
  • -25 g cukru pudru -1 śmietan-fix -500 g serka mascarpone
  • -15 g żelatyny -ok. 100 ml wody
  • KREM Z BRZOSKWINIAMI:
  • -330 ml śmietanki 30 % -20 g cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -500 g serka mascarpone -15 g żelatyny -ok. 100 ml wody
  • -1/2 puszki z brzoskwiniami
  • MASA KAJMAKOWA : -400 g masła -510 g kajmaku waniliowego
  • OZDOBY: -200 g mleka w proszku -200 g cukru pudru
  • -ok. 60 ml mleka w płynie -barwniki jadalne -ozdoby cukiernicze
Składniki