Tort Elza, inspirowany bohaterką z bajki "Kraina Lodu"

Tort Elza, inspirowany bohaterką z bajki Kraina Lodu
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: maluszekk
Moje córki bardzo lubią bajkę "Kraina Lodu", za niedługo będą miały urodziny więc postanowiłam zrobić im tort o tym temacie :)

Składniki

  • NA BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1 szlanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • niebieski barwnik spożywczy
  • NA KREM:
  • 200 g. białej czekolady
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 400 ml. śmietany kremówki
  • 250 g. mascarpone
  • 2 galaretki (szafirowa i błękitna)

Przygotowanie

  1. Kremówkę wlać do garnuszka, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (uwaga, nie można doprowadzić do wrzenia!), aż cała czekolada się rozpuści. Garnek zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki.

  2. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Kilka łyżek surowego ciasta przełożyć do miseczki, dodać 2-3 szczypty barwnika spożywczego i dokładnie zmiksować. Zabarwione ciasto połączyć z pozostałym i wymieszać tak by były widoczne jego różne barwy. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy (tortownica o średnicy 22cm.). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.

  3. Zrobić galaretki, każdą osobno w 400 ml. wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.
    Czekoladową kremówkę wyciągnąć z lodówki i ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym i dodawać, łyżka po łyżce, ubitą kremówkę. Powinien powstać gładki i sztywny krem.
    Kilka łyżek kremu wymieszać z 1/3 tężejącej ciemniejszej galaretki i włożyć na kilka min. do zamrażarki.
    Kilka łyżek jaśniejszej (błękitnej) galaretki posłuży do oblania tortu, resztę galaretek połączyć ze sobą i wstawić do lodówki by stężały.

  4. Na pierwszą część biszkoptu rozsmarować trochę kremu białego, na to łyżką położyć krem niebieski (po wyjęciu z zamrażarki będzie to ptasie mleczko) i przykryć kolejną warstwą białego kremu. Położyć drugą część biszkoptu i cały tort pokryć pozostałym kremem. Górę lekko polać błękitną galaretką. Wstawić na kilka godzić do lodówki. Pozostałą galaretkę pokroić na małe kawałeczki i wysypać na tort. Smacznego.

Komentarze do przepisu (16)

nowalijka 20 maja 2014
Wygląda bajecznie !
Konto usunięte 20 maja 2014
Niespotykanej urody torcik, a te kolory po prostu urzekają :)
Konto usunięte 20 maja 2014
cudeńko:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • NA BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1 szlanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • niebieski barwnik spożywczy
  • NA KREM:
  • 200 g. białej czekolady
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 400 ml. śmietany kremówki
  • 250 g. mascarpone
  • 2 galaretki (szafirowa i błękitna)
Składniki