Tort ekstremalnie orzechowy drip cake, a'la ferrero rocher

Tort ekstremalnie orzechowy drip cake, a'la ferrero rocher
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
dziś zapraszam na rewelacyjny tort, który przygotowałam dla mojej mamy z okazji urodzin. Mama jest wielką miłośniczką orzechowych wypieków, dlatego zrobiłam dla niej tort, w którym orzechy są w zasadzie wszędzie-w biszkopcie, w kremie, w dekoracji

Składniki

  • *przepis na małą tortownicę ok 18cm średnicy
  • BISZKOPT -5 jajek -3/4 szklanki cukru
  • -1 szklanka mąki pszennej tortowej -5 łyżek oleju -5 łyżek wody
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) -2 łyżki kakao -3/4 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
  • KREM -750ml śmietanki 36% -2 czekolady deserowe po 100g każda
  • -0,5 szkl cukru -1 łyżka kakao -3/4 szklanki orzechów włoskich zmielonych
  • DODATKOWO -1 czekolada mleczna 100g -20g masła
  • -2 łyżki mleka -trochę zmielonych orzechów do dekoracji
  • PONCZ -mocna herbata

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia

    BISZKOPT

    Jajka ucieramy z cukrem na pulchną białą masę, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia-miksujemy. Dodajemy zmielone orzechy, kakao oraz wodę i olej i miksujemy.
    Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temp 180 stopni do suchego patyczka (około 40 minut)

  2. Upieczone ciasto wyciągamy z tortownicy i studzimy, następnie kroimy na 4 spody.

  3. KREM

    Czekolady deserowe rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy, tak by pozostały płynne ale letnie.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy roztopioną czekoladę, kakao i wszystko miksujemy. Odkładamy trochę masy do dekoracji (do szprycowania) i dodajemy orzechy-mieszamy.

  4. Wystudzone spody ponczujemy mocną herbatą i przekładamy kremem, tak by pozostało trochę do pokrycia tortu.

    Wygładzamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

  5. POLEWA NA DRIP CAKE

    Do miski dajemy połamaną czekoladę mleczną, 2 łyżki mleka i masło i wszystko rozpuszczamy nad kąpielą wodną, gdy powstanie nam gładka płynna polewa przekładamy ją do wereczka lub rękawa cukierniczego z prostą tylką i pokrywamy tort dookoła, szprycując polewę tak by spływała po brzegach, resztę szprycujemy na górę tortu i wygładzamy szybko łyżką lub nożem.

  6. Wstawiamy do lodówki na około 10 minut.

    Po tym czasie dekorujemy tort według własnej inwencji :)

  7. Polecam obtoczyć orzechami dół tortu, posypać go, a pozostawionym kremem zrobić rozety.
    *****Ja dodatkowo ozdobiłam tort czekoladowymi kulkami
    Kulki robimy następująco

    do miski dajemy około 50g roztopionej czekolady, około 20g roztopionego masła i około 5 sztuk herbatników maślanych zmielonych. Z masy formujemy kulki i obtaczamy je orzechami.

  8. Tort wstawiamy najlepiej na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

  9. Polecam gorąco, jest rewelacyjny, jeśli ktoś jest miłośnikiem czekolady i orzechów, to tort stworzony dla niego.

Komentarze do przepisu (4)

babcitereskiciasta 08 listopada 2018
Pyszny orzechowy torcik.:)
gochna55 26 listopada 2018
Święta blisko, warto zrobić. Każda gospodyni ma swój przepis, a ja w tym roku zrobię wg Twojego i to będzie... Czytaj całość »
Święta blisko, warto zrobić. Każda gospodyni ma swój przepis, a ja w tym roku zrobię wg Twojego i to będzie nowość. Tylko zrobię "dorosły" poncz - rumowy, to jeszcze podkreśli smak czekoladowo-orzechowy torciku. Zabieram przepis i zostawiam wielkiego kciuka :):)
kasia882 28 listopada 2018
mniam. Lubię ciasta czekoladowe ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • *przepis na małą tortownicę ok 18cm średnicy
  • BISZKOPT -5 jajek -3/4 szklanki cukru
  • -1 szklanka mąki pszennej tortowej -5 łyżek oleju -5 łyżek wody
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) -2 łyżki kakao -3/4 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
  • KREM -750ml śmietanki 36% -2 czekolady deserowe po 100g każda
  • -0,5 szkl cukru -1 łyżka kakao -3/4 szklanki orzechów włoskich zmielonych
  • DODATKOWO -1 czekolada mleczna 100g -20g masła
  • -2 łyżki mleka -trochę zmielonych orzechów do dekoracji
  • PONCZ -mocna herbata
Składniki