Tortownica 15-16 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia.
Biszkopt.
Całe jaka ubijamy z cukrem do białości.
Do ubitych jajek stopniowo dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy, na koniec wlewamy olej i krótko mieszamy,
Połowę masy wylewamy do tortownicy.
Do reszty dodajemy szczyptę barwnika, mieszamy i wylewamy na białe ciasto. Trzonkiem łyżki rysujemy w cieście pionowe i poziome linie.
Ciasto pieczemy w 170 C około 20-30 minut. Studzimy.
Robimy napar z herbaty z odrobiną cukru i soku z cytryny, studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku ze startą skórką pomarańczową.Trochę studzimy i połowę galaretki mieszamy z musem z dyni i cukrem.Odstawiamy do stężenia.
Resztę galaretki trzymamy w ciepłym miejscu aby nie zgęstniała.
Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier i sok z cytryny.
Biszkopt przecinamy na pół.
Spód biszkoptu wkładamy do czystej tortownicy lub rantu, polewamy kilkoma łyżkami naparu z herbaty.
Na biszkopt wykładamy delikatnie ściętą masę dyniową, potem część bitej śmietany i drugi kawałek biszkoptu.
Biszkopt polewamy naparem i wylewamy pozostałą galaretkę.
Wstawiamy do lodówki na około 15-20 minut, gdy galaretka stężeje ozdabiamy tort pozostałą bitą śmietaną.
Tort przechowujemy w lodówce.
Komentarze do przepisu (7)
*Przejdziesz do wersji klasycznej