Tort dla Księżniczki na roczek

Tort dla Księżniczki na roczek
> > 6 os.
> > 60 min
trudne
drogie
Tort taki sam jak poprzedni w przełożeniu, bo jednocześnie robiłam dwa torty. Ten różni się dekoracją na Roczek, dla dziewczynki. Tort typy drip-cake. Tort zrobiłam dla chrześnicy mojego syna.

Składniki

  • BISZKOPT: -7 jajek -180 g cukru-120 g mąki tortowej
  • -120 g mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • DO POSMAROWANIA: -100 g 100 % owoców wiśni
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • -330 ml.śmietanki 30 % -100 g gorzkiej czekolady
  • -25 g cukru pudru -1 śmietan-fix -500 g serka mascarpone
  • -15 g żelatyny -ok. 100 ml wody
  • KREM Z BRZOSKWINIAMI:
  • -330 ml śmietanki 30 % -20 g cukru pudru
  • -1 śmietan-fix -500 g serka mascarpone
  • -15 g żelatyny -ok.100 ml wody -1/2 puszki z brzoskwiniami
  • KREM - MILKY WAY do tynkowania:
  • -400 g masła -200 ml mleka skondensowanego , słodzonego
  • -100 g mleka w proszku
  • DRIP-CAKE -200 g białej czekolady
  • -ok. 50 ml śmietanki 30 % -różowy barwnik jadalny
  • OZDOBY: -400 g mleka w proszku -400 g cukru pudru
  • -125 ml mleka w płynie -farbka jadalna-różowa -złote ozdoby cukrowe

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

  2. Spodni blat biszkoptowy, ułożyć w tej samej tortownicy, co się piekł. Boki jednak zabezpieczyć wyżej. Biszkopt posmarować powidłami.

  3. krem czekoladowy-Wcześniej rozpuścić nad parą w śmietance, połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić przynajmniej z godz. w lodówce. Można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Czekoladową śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie dodać porcjami serek i miksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i rozsmarować.

  4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć syropem z brzoskwiń.

  5. krem z brzoskwiniami- Najpierw odsączyć brzoskwinie i pokroić w kostkę.Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie dodać porcjami serek i miksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i rozsmarować.

  6. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.

  7. Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przykryć paterą i obrócić ''do góry nogami''. Góra będzie równiejsza.

  8. krem Milky Way -Zrobić wcześniej, jeszcze przed składaniem tortu.Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Cały tort posmarować częścią kremem i schłodzić trochę w lodówce.

  9. Ponownie posmarować resztą kremu i dokładniej wygładzić.

  10. drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, dodać barwnik i dobrze wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego, przelać do buteleczki z dzióbkiem. Polać kraj tortu, tak żeby polewa spływała w formie sopelków po bokach, tworząc efekt drip-cake. Potem wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.

  11. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Część zafarbować na różowo.Przechowywać w woreczku foliowym Na koronę namalować sobie wzór części albo całej.

  12. Różową masę rozwałkować i wyciąć pasek korony.

  13. Na tym pasku, wyciąć serduszka, albo inne wzory.

  14. Zaraz uformować koronę, owijając wokół jakiegoś koła. Boki skleić odrobiną wody a rogi minimalnie wygiąć na zewnątrz.

  15. Na tabliczkę pod cyferkę, wyciąć, owalne koło. Na krańcach przykleić różowe kokardki wyciśnięte w odpowiedniej foremce silikonowej. W środku przykleić złote ozdoby cukrowe, jako jedynkę.

  16. Z różowej masy wycisnąć też malinki.

  17. Zrobić resztę dekoracji i przetrzymywać w lodówce.

  18. Misia zrobiłam w/g filmiku:.
    https://www.youtube.com/watch?v=6TxOyuDaSas&t=16s

    Dodatkowo pokłółam misia, kilkoma wykałaczkami, żeby wyglądało na futerko.

  19. Udekorować tort i przechowywać go w lodówce.Przed krojeniem można dekoracje zdjąć .

Komentarze do przepisu (8)

Docherro 27 listopada 2019
Śliczny i pyszny :)
Dolcevita-in-my-kitchen 28 listopada 2019
Wow, bajkowy torcik :)
fafiatko 29 listopada 2019
Piękny tort, mała księżniczka musiała być zachwycona!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT: -7 jajek -180 g cukru-120 g mąki tortowej
  • -120 g mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • DO POSMAROWANIA: -100 g 100 % owoców wiśni
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • -330 ml.śmietanki 30 % -100 g gorzkiej czekolady
  • -25 g cukru pudru -1 śmietan-fix -500 g serka mascarpone
  • -15 g żelatyny -ok. 100 ml wody
  • KREM Z BRZOSKWINIAMI:
  • -330 ml śmietanki 30 % -20 g cukru pudru
  • -1 śmietan-fix -500 g serka mascarpone
  • -15 g żelatyny -ok.100 ml wody -1/2 puszki z brzoskwiniami
  • KREM - MILKY WAY do tynkowania:
  • -400 g masła -200 ml mleka skondensowanego , słodzonego
  • -100 g mleka w proszku
  • DRIP-CAKE -200 g białej czekolady
  • -ok. 50 ml śmietanki 30 % -różowy barwnik jadalny
  • OZDOBY: -400 g mleka w proszku -400 g cukru pudru
  • -125 ml mleka w płynie -farbka jadalna-różowa -złote ozdoby cukrowe
Składniki