Tort czekoladowy z MilkyWay

Tort czekoladowy z MilkyWay
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Tort czekoladowy na ciemnym biszkopcie, dobrze nasączony, z owocową nutą i kremem czekoladowym z dodatkiem batoników MilkyWay.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 150g mąki pszennej tortowej
  • 170g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao naturalnego
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 600ml śmietany 30%
  • 500g serka mascarpone
  • 100g batoników Milky Way
  • 150g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki nutelli
  • kilka łyżek dżemu wiśniowego
  • Nasączenie:
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub inki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 200ml gorącej wody
  • opcjonalnie kieliszek wódki lub likieru

Przygotowanie

  1. Jaja wyjęłam wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany wsypałam cukier i ubijałam dalej aż piana zrobiła się lśniąca. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia. W oddzielnej misce wymieszałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszane składniki sypkie wsypałam powoli do masy jajecznej i dokładnie wymieszałam. Przygotowane ciasto przelałam do okrągłej tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do tak zwanego suchego patyczka, czyli w praktyce ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w formie. Gdy wystygł wyjęłam go ostrożnie zz tortownicy i przekroiłam na 3 blaty równej grubości.

  2. Śmietanę przelałam do rondla i podgrzałam. W między czasie pokroiłam w kostkę batoniki, a czekoladę połamałam na kawałki i wrzuciłam je do gorącej śmietany. Odczekałam ok. 2 minuty i wymieszałam wszystko aby uzyskać jednolitą konsystencję. Śmietanę wystudziłam, a następnie przykryłam i wstawiłam do lodówki na 12 godzin. Po upływie tego czasu śmietanę przelałam do miski miksera. Dodałam serek mascarpone i ubiłam to na sztywny krem. Na koniec do kremu wmieszałam nutellę.

  3. Wodę zagotowałam. Kawę i cukier wsypałam do szklanki, zalałam gorącą wodą i wymieszałam. Kawę ostudziłam. W wersji dla dorosłych można do wystudzonego naparu dodać kieliszek wódki lub likieru np. kawowego.

  4. Na paterze ułożyłam pierwszy blat biszkoptu. Nasączyłam go 1/3 kawy i posmarowałam cienko dżemem wiśniowym. Na tym rozsmarowałam 1/3 kremu i przykryłam drugim biszkoptem. Znów nasączyłam kawą, posmarowałam dżemem i następną częścią kremu. Na tym ułożyłam trzeci blat biszkoptu, nasączyłam go kawą i posmarowałam cienko kremem. Kremem posmarowałam również boki tortu. Resztę kremu przełożyłam do rękawa cukierniczego i zrobiłam rozetki na wierzchu tortu. Dodatkowo ozdobiłam je gwiazdkami z mlecznej czekolady.

Składniki
  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 150g mąki pszennej tortowej
  • 170g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao naturalnego
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 600ml śmietany 30%
  • 500g serka mascarpone
  • 100g batoników Milky Way
  • 150g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki nutelli
  • kilka łyżek dżemu wiśniowego
  • Nasączenie:
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub inki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 200ml gorącej wody
  • opcjonalnie kieliszek wódki lub likieru
Składniki