Tort czekoladowy z mango

Tort czekoladowy z mango
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Specjalne okazje wymagają specjalnych wypieków. Oto przepis na tort, którym Ewa Wachowicz uczciła 400. odcinek programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • duży biszkopt:
  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • dwa mniejsze biszkopty:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • masa czekoladowa (x 2):
  • 1 szklanka likieru czekoladowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 kieliszek spirytusu
  • kawałek gorzkiej czekolady z chili
  • masa mango (x 2):
  • 450 g musu z mango z puszki
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 galaretki cytrynowe
  • poncz:
  • herbata
  • sok z cytryny
  • spirytus
  • dekoracja:
  • świeże bratki

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek, dodać sól i ubić na sztywno. Utrwalić cukrem. Uperfumować cukrem waniliowym. Po jednym dodać żółtka, cały czas miksując na wolnych obrotach. Wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną. Wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką.
    Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 25-26 cm). Wyrównać i na 40-45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
    Z mniejszej porcji składników zrobić drugie ciasto i rozlać do dwóch foremek – średniej i najmniejszej. Wstawić do piekarnika i upiec – czas pieczenia będzie krótszy, temperatura ta sama.

  2. Zrobić masę czekoladową. Likier podgrzać w garnku. Do kubeczka wsypać cukier i budyń czekoladowy. Wlać zimne mleko. Wymieszać i przelać do likieru. Ugotować budyń i odstawić do wystudzenia.
    Miękkie masło przełożyć do miski. Utrzeć. Po łyżce dodać wystudzony budyń. Zmiksować. Wsypać kakao, wlać spirytus i wymieszać. Na samym końcu dodać posiekaną czekoladę. Masę wstawić do lodówki.

  3. Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić. Serek mascarpone zmiksować. Dodać bitą śmietanę.
    Mus z mango wlać do przestudzonej galaretki. Porcjami dodać do śmietanki z mascarpone, cały czas ubijając.

  4. Największy biszkopt pokroić na 3 blaty. Naponczować. Na pierwszy krążek nałożyć krem, przykryć drugim plackiem. Posmarować masą z mango. Nałożyć trzeci krążek. Pokryć masą z mango i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

  5. Gdy ciasto się chłodzi, przygotować drugą porcję kremu czekoladowego oraz masy z mango i dokładnie w ten sam sposób przełożyć dwa mniejsze biszkopty.
    Złożyć tort. W środek największego ciasta wbić kilka przyciętych patyczków do szaszłyków. Ułożyć średni biszkopt (na krążku z tektury). Wbić patyczki i ułożyć najmniejsze ciasto (również na tekturce). Udekorować bratkami.

Składniki
  • duży biszkopt:
  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • dwa mniejsze biszkopty:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • masa czekoladowa (x 2):
  • 1 szklanka likieru czekoladowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 kieliszek spirytusu
  • kawałek gorzkiej czekolady z chili
  • masa mango (x 2):
  • 450 g musu z mango z puszki
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 galaretki cytrynowe
  • poncz:
  • herbata
  • sok z cytryny
  • spirytus
  • dekoracja:
  • świeże bratki
Składniki