Tort czekoladowy z bananami i czarną porzeczką

Tort czekoladowy z bananami i czarną porzeczką
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Dzisiaj kolejny w mojej kolekcji tort czekoladowy ???? Tym razem z kremem na bitej śmietanie z kawałkami czekolady, z domowej roboty dżemem z czarnej porzeczki i bananami, które idealnie pasują do czekolady. Całość uzupełniona śmietanowymi rozetkami i owocami. Tort nie za słodki, ale przepyszny. W wersji tylko dla dorosłych można go nasączyć alkoholem, będzie również smaczny!

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • KREM:
  • 500 ml śmietanki 30-36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 150 g ciemnej czekolady
  • DODATKOWO:
  • 2-3 banany
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (u mnie domowej roboty)
  • 200 ml śmietanki 30% + 2-3 łyżeczki cukru pudru (do dekoracji)
  • owoce do dekoracji
  • 1/3 szklanki wody + sok z 1/2 cytryny + 1 łyżka cukru pudru (do nasączenia)

Przygotowanie

  1. Biszkopt: dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru i ubijamy całość do momentu uzyskania bardzo sztywnej i lśniącej piany. Dodajemy po jednym żółtku i krótko miksujemy. Mąkę przesiewamy z kakao i partiami dodajemy do masy jajecznej - całość najlepiej wymieszać bardzo delikatnie za pomocą szpatułki. Gotową masę przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w 170st. C przez 35 minut. Tuż po upieczeniu, wyciągamy biszkopt z piekarnika i upuszczamy go na blat lub podłogę z wysokości ok. 30 cm. Zostawiamy go w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia. Kroimy go na trzy blaty.

    Krem: Czekoladę siekamy na małe kawałeczki. Bardzo zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, na koniec dodajemy czekoladę i całość dokładnie mieszamy.

  2. Składanie tortu: Pierwszy blat ciasta umieszczamy na dnie tortownicy i zapinamy obręcz. Nasączamy go i wykładamy dżem z czarnej porzeczki. Na dżem dajemy 1/3 masy śmietanowej. Układamy drugi blat biszkoptu, nasączamy go, wykładamy banany pokrojone w plasterki i wykładamy resztę kremu. Wyrównujemy i układamy ostatni blat. Nasączamy go i tort chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu tortu wyciągamy go z obręczy (rantu), posypujemy gorzkim kakao.

    200 ml śmietanki ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego i dowolnie dekorujemy wierzch/boki tortu.
    Smacznego! :-)

Komentarze do przepisu (5)

SprytnaChochla 10 lipca
Super :)
slodkisentyment 10 lipca
Super smaki :)
Pyszny torcik.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • KREM:
  • 500 ml śmietanki 30-36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 150 g ciemnej czekolady
  • DODATKOWO:
  • 2-3 banany
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (u mnie domowej roboty)
  • 200 ml śmietanki 30% + 2-3 łyżeczki cukru pudru (do dekoracji)
  • owoce do dekoracji
  • 1/3 szklanki wody + sok z 1/2 cytryny + 1 łyżka cukru pudru (do nasączenia)
Składniki