Tort czekoladowy - cappuccino

Tort czekoladowy - cappuccino
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Tort na lekko czekoladowym biszkopcie z białek, nasączony cappuccino, z kremem czekoladowym i kremem o smaku cappuccino.

Składniki

  • Biszkopt:
  • ok. 250g białek
  • szczypta soli
  • 120g cukru
  • 80g mąki pszennej tortowej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kremu czekoladowego do pieczywa
  • 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • Nasączenie:
  • 5 łyżeczek cappuccino o smaku wiśnia w czekoladzie
  • 220ml wrzątku
  • opcjonalnie 1 łyżka wódki lub likieru
  • Krem czekoladowy:
  • 300ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 200g mlecznej czekolady
  • Krem cappuccino:
  • 300ml śmietany 30%
  • 1 śmietan - fix
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym

Przygotowanie

  1. Białka na biszkopt wyjęłam wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie ubiłam je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawałam partiami cukier i miksowałam, aż piana zrobiła się lśniąca a cukier się rozpuścił. Mąkę pszenną przesiałam i wymieszałam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi orzechami. Mieszankę wsypałam do ubitych białek i delikatnie wymieszałam łyżką. Na koniec do ciasta dodałam krem czekoladowy (również w temperaturze pokojowej) i wymieszałam. Ciasto przełożyłam do okrągłej tortownicy o średnicy 20cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka (ok. 30 minut) w temp. 170 stopni bez termoobiegu. P upieczeniu biszkopt przestudziłam w piekarniku, a następnie wyjęłam na metalową kratkę. Gdy był chłodny wyjęłam go z tortownicy i przekroiłam na trzy równe blaty. Kawę cappuccino wsypałam do kubka i zalałam gorącą wodą. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam do wystygnięcia. Jeśli tort jest tylko dla dorosłych, to do kawy można dolać trochę alkoholu (wódki, spirytusu lub likieru).

    Czekoladę mleczną do kremu czekoladowego połamałam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Odstawiłam ją do przestygnięcia. Musi być letnia i nadal płynna. Dobrze schłodzoną śmietanę Przelałam do wysokiej miski i zmiksowałam na sztywno. Następnie dodałam serek mascarpone i zmiksowałam masę na małych obrotach tylko do połączenia składników. Na koniec do masy dodawałam powoli rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i miksowałam do połączenia.

    Drugą porcję śmietany (tym razem do kremu capuccino), również dobrze schłodzoną przelałam do miski i zmiksowałam z cukrem waniliowym i śmietan - fixem na sztywną masę. Następnie na małych obrotach miksera zmiksowałam ubitą śmietanę z serkiem mascarpone. Gdy masa była jednolita, dodałam kawę cappuccino w proszku i ponownie zmiksowałam jedynie do połączenia składników. Na paterze ułożyłam pierwszy blat biszkoptu. Zapięłam obręcz tortownicy. Biszkopt nasączyłam 1/3 naparu cappuccino. Rozsmarowałam połowę kremu czekoladowego. Ułożyłam drugi biszkopt. Nasączyłam go połową pozostałego naparu cappuccino i posmarowałam połową masy capuccino. Ułożyłam trzeci blat biszkoptu i nasączyłam go resztą cappuccino. Wierzch posmarowałam cienko częścią pozostałego kremu czekoladowego oraz na to resztą kremu cappuccino, zostawiając jedną łyżkę na posmarowanie boków). Tort wstawiłam do lodówki żeby masa stężała. Następnie zdjęłam obręcz tortownicy i posmarowałam boki. Resztą kremu czekoladowego zrobiłam rozetki na torcie. Tort dodatkowo ozdobiłam kolorowymi czekoladkami.

Komentarze do przepisu (3)

Pani_Domu 18 kwietnia
Łał, wygląda obłędnie!
KulinarnaChwila 19 kwietnia
Pyszotka:)
WanilioweImprowizacje 20 kwietnia
Dziękuję
Składniki
  • Biszkopt:
  • ok. 250g białek
  • szczypta soli
  • 120g cukru
  • 80g mąki pszennej tortowej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kremu czekoladowego do pieczywa
  • 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • Nasączenie:
  • 5 łyżeczek cappuccino o smaku wiśnia w czekoladzie
  • 220ml wrzątku
  • opcjonalnie 1 łyżka wódki lub likieru
  • Krem czekoladowy:
  • 300ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 200g mlecznej czekolady
  • Krem cappuccino:
  • 300ml śmietany 30%
  • 1 śmietan - fix
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym
Składniki