Tort czekoladowy

Tort czekoladowy
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ollka
TORT CZEKOLADOWY Z DRIPEM ORAZ MALINAMI, IDEALNY NA URODZINY.

Składniki

  • Biszkopt (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao
  • Krem 250 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 200 g ciemnej czekolady 4 łyżki cukru pudru
  • Dekoracja: 250 g Krem typu Nutella 150 g masła roślinnego
  • Poncz 100ml wiśniówki 100 ml przegotowanej wody Łyżeczka cukru 50g mlecznej czekolady łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Biszkopt



    Żółtka oddzielić
    od białek, i ubić z nich sztywną
    pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).

    Pozostawić do wystudzenia, następnie biszkopt podzielić na cztery blaty

  2. Krem

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. Serek mascarpone mieszamy mikserem z cukrem pudrem cały czas miksując dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie łączymy na jednolitą masę.

  3. Składanie toru

    Składniki ponczu połączyć

    Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/4 ponczu, posmarować połową kremu, przykryć kolejnym biszkoptem nasączyć 1/4 ponczu posmarować pozostałą częścią kremu i przykryć ostatnim blatem i nasączyć 1/4 ponczu . Tort wstawić do lodówki na około godzinę.

  4. Dekoracja

    Masło utrzeć na puch partiami dodawać krem cały czas ucierać do uzyskania puszystej masy.

    Gotowy krem można wstawić na około godzinę do lodówki wtedy będzie lepiej się nakładał na tort.

    Połową powstałego kremu obłożyć tort, schłodzić.

    Drip

    W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę olejem, dokładnie wymieszać odstawić do przestygnięcia. Gdy czekolada będzie już chłodna delikatnie łyżeczką po kancie tortu wylewać czekoladę tworząc „sople”

    Pozostałą częścią udekorować tort szprycując rozetki i malinami.

    Tort schłodzić w lodówce




    Smacznego


Składniki
  • Biszkopt (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao
  • Krem 250 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 200 g ciemnej czekolady 4 łyżki cukru pudru
  • Dekoracja: 250 g Krem typu Nutella 150 g masła roślinnego
  • Poncz 100ml wiśniówki 100 ml przegotowanej wody Łyżeczka cukru 50g mlecznej czekolady łyżka oleju
Składniki