Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort dla kuzynki. Tort na około 8 osób.
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 246
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 25
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13216
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 246
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 25
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13216
Składniki
Biszkopt: *Jajka powinny być w temperaturze pokojowej (należy je wyjąć co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem biszkoptu). Całe jajka razem z całym cukrem wbijamy do miski i zaczynamy ubijać na najwyższych obrotach miksera przez 15 minut. Piana jajeczna po odsunięciu z łopatek miksera na powierzchnie nie powinna od razu wyrównywać się z powierzchnią.
Gdy piana z jajek jest gotowa mąkę i kakao wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Do gotowej piany stopniowo dodajemy po 2,3 łyżki przesianej mąki z kakao, delikatnie i powoli mieszamy szpatułką. Wszystko powtarzamy, aż mąka i kakao będą wymieszane.
Na koniec dolewamy olej i jeszcze raz ostrożnie i delikatnie mieszamy.
Dno okrągłej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do tortownicy wlewamy gotowe ciasto.
Nagrzewamy piekarnik: grzałka górna i dolna, bez termoobiegu, 165 st. C. Gdy piekarnik się nagrzeje wstawiamy ciasto na 45-50 minut i pieczemy do suchego patyczka. Gotowy biszkopt zostawiamy do ostygnięcia a następnie wyjmujemy z tortownicy i pozwalamy mu jeszcze ostygnąć. Należy pamiętać by upiec biszkopt 1,2 dni wcześniej przed robieniem tortu.
Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietanę ubijamy. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem . Nie przerywając pracy miksera dodajemy do serka czekoladę. Miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy. Do kremu dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy szpatułką do uzyskania kremowej konsystencji.
Przygotowanie do złożenia tortu: Biszkopt przekrawamy na 3 części.
Pierwszy spód przekładamy kremem i przykrywamy drugim spodem. Drugi spód przekładamy kremem i przykrywamy trzecim spodem. Złożony tort otynkowujemy pozostały kremem i wstawiamy na jakiś czas do lodówki.Schłodzony tort ozdabiamy ulubionym dekoracjami wstawiamy do lodówki. Schodzony tort jest już gotowy do podania:) SMACZNEGO!!!