Tort czekoladowy

Tort czekoladowy
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Anika1
Smaczny, mocno czekoladowy tort z kremem orzechowo-kokosowym

Składniki

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 4 jajka
  • 1 szklanka maślanki o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka sody
  • Na masę:
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
  • 3 żółtka
  • 120 g masła
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych

Przygotowanie

  1. Kakao wymieszać z gorącą wodą, tak aby nie było grudek i pozostawić do wystygnięcia

    Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając

    Mąkę wymieszać z sodą i dodawać do utartej masy na przemian z rozpuszczonym kakao i maślanką

    Masę ucierać tak długo, aż składniki dobrze się połączą

    Gotowe ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich upiec osobno w okrągłej formie o średnicy 23 cm, smarując ją wcześniej tłuszczem i obsypując mąką

    Krążki pieczemy około 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy ok 5 minut, a następnie ciasto przekładamy na kratkę kuchenną

  2. Przygotowujemy masę: w rondelku mieszamy mleko skondensowane z żółtkami i masłem ( najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej ) dodając kilka kropel aromatu waniliowego

    Podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając aż masa zgęstnieje, czyli po chwili od zagotowania( do zrobienia masy należy użyć w miarę nowego garnka z grubym dnem, w przeciwnym razie mleko z dodatkami może się przypalić - gdy pierwszy raz piekłam to ciasto tak właśnie się stało. Musiałam wylać śmierdzące spalenizną mleko, i robiłam masę jeszcze raz - użyłam wówczas nowego garnka z grubym dnem i wyszło idealnie, bez żadnych oznak przypalania )

    Gdy mleko się zagotuje i zgęstnieje dosypujemy do niego wiórki i zmielone orzechy - dokładnie mieszamy

    Gdy masa przestygnie przekładamy nią placki. Smarujemy dwie warstwy między plackami i trzecią na wierzchu

    Całość dowolnie dekorujemy. Ja najczęściej polewam ciasto strużkami czekolady

Komentarze do przepisu (3)

ski_ttles 23 stycznia
Wygląda zachęcająco i pychotnie :-)
kasia882 23 stycznia
ale cudo! Kocham takie torty ;)
Maudie 23 stycznia
Cudowny torcik:)
Składniki
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 4 jajka
  • 1 szklanka maślanki o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka sody
  • Na masę:
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
  • 3 żółtka
  • 120 g masła
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
Składniki