Tort czekoladowy

Tort czekoladowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
drogie
Mega czekoladowe :)

Składniki

  • KREM:
  • 125 ml wody
  • 30 gr brązowego cukru z melasą
  • 175 gr masła
  • 300 gr gorzkiej czekolady
  • CIASTO:
  • 50 gr kakao
  • 100 gr brącowego cukru z melasą
  • 250 ml wrzącej wody
  • 125 gr miękkiego masła
  • 150 gr cukru pudru
  • 225 gr mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczky cukru z wanilią

Przygotowanie

  1. Przygotowanie kremu:

    1. Zagotować wodę.
    2. Do wody dodać cukier i mieszać aż do rozpuszczenia.
    3. Dodać masło i rozpuścić.
    4. Odstawić garnek z palnika dorzucić pokrojoną czekoladę w mała kostkę i okrężnymi ruchami garnka zamieszać. A następnie dokładnie wymieszać łyżką (ja robię to trzepaczką)
    5. Odstawić na bok do wystudzenia.

    PS. Przed przełożeniem ciasta masą czekoladową moja masę wkładam na około 10 min do lodówki aby lekko stwardniała.

  2. A teraz czas na ciasto:

    1. Kakao i cukier puder rozpuścić we wrzątku, wymieszać i pozostawić do ostudzenia.
    2. Masło utrzeć z cukrem z wanilią gdy utrzemy dodawać stopniowo brązowy cukier, dalej miksując.
    3. Następnie dodajemy po jednym jajko wciąż miksując , ale nie na wysokich obrotach.
    4. Mikser odłożyć i dodawać do masy maślanej naprzemiennie przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone kakao. Mieszamy to łyżką.
    5. Ciasto przelać do dwóch małych tortownic i piec przez około 25min w 180 stopniach.


  3. Wykończenie tortu:

    Po wystudzeniu ciasta kładziemy na jeden blat około 1/3 masy czekoladowej. Przykrywamy go drugim ciastem. Na górę wykładamy pozostały krem. Krem można wyrównać i ozdobić a można niedbale posmarować kremem i tak pozostawić.

    Ja zrobiłam różyczki z masy cukrowej ze względu, że był on przeznaczony na 50- te urodziny :)
    Cały tort robiłam z podwójnej porcji a do kremu czekoladowego wlałam prawie setkę rumu ;)

Komentarze do przepisu (10)

minnie 18 czerwca 2014
To nie tort, to dzieło artystyczne. Piękny.
anna-martyka-3 18 czerwca 2014
Minnie dziekuje bardzo za mile slowa :)
lidka5x5 18 czerwca 2014
Wiem, że mam lewe ręce do tortów i nie upiekę, ale jest piękny i zabieram do książki, w razie potrzeby... Czytaj całość »
Wiem, że mam lewe ręce do tortów i nie upiekę, ale jest piękny i zabieram do książki, w razie potrzeby ściąga jak znalazł.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • KREM:
  • 125 ml wody
  • 30 gr brązowego cukru z melasą
  • 175 gr masła
  • 300 gr gorzkiej czekolady
  • CIASTO:
  • 50 gr kakao
  • 100 gr brącowego cukru z melasą
  • 250 ml wrzącej wody
  • 125 gr miękkiego masła
  • 150 gr cukru pudru
  • 225 gr mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczky cukru z wanilią
Składniki