Tort czekoladowy.

Tort czekoladowy.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gogusia
Ten torcik wyszedł przypadkiem, z czystej ciekawości. Chciałam sprawdzić czy, prawie zagotowana śmietanka tortowa z czekoladą po ponownym schłodzeniu ubije się na sztywno. I oto powstał ON, superaśny torcik :)

Składniki

  • biszkopt: 6 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa: 500 ml śmietanki tortowej 36 %
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g dżemu z czarnej porzeczki
  • polewa: 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 duże łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Na biszkopt ubijamy pianę z białek z cukrem, dodajemy żółtka, lekko mieszamy, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy. wylewamy na natłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownice (26 cm ). Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach,
    po wystudzeniu kroimy na pół.
    Dolny blat biszkoptu smarujemy połową dżemu, górny również smarujemy od przekrojonej strony.


  2. Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy pokruszoną czekoladę i cukier puder, stale mieszamy. Gdy czekolada nam się całkowicie rozpuści, zestawiamy z ognia, wstawiamy do lodówki by wystygła i zrobiła się zimna.
    Gdy śmietanka jest zimna ubijamy ją robotem na najwyższych obrotach, wykładamy na biszkopt, zostawiając 2-3 łyżki na dekorację.
    Przygotowujemy polewę, podgrzewamy śmietanę, cukier, masło aż zacznie nam ładnie pyrkać i rozpuści się cukier, mieszamy by się nie przypaliło, dodajemy kakao, zestawiamy z ognia i dokładnie mieszamy.
    Polewamy wierzch tortu, wstawiamy do lodówki by ostygła polewa. Następnie dekorujemy wierzch zostawioną masą.

  3. Po schłodzeniu mamy smaczny torcik.

Komentarze do przepisu (19)

Ewaaa 24 lutego 2014
jaki delikatny i puszty :)
sereberko80 24 lutego 2014
często do tortu używam kremówki przygotowanej w ten sposób, tylko zawsze robiłam biały krem, z białą... Czytaj całość »
często do tortu używam kremówki przygotowanej w ten sposób, tylko zawsze robiłam biały krem, z białą czekoladą, ciemny do wypróbowania :-)
Konto usunięte 24 lutego 2014
świetny torcik, z pewnością jest pyszny!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopt: 6 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa: 500 ml śmietanki tortowej 36 %
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g dżemu z czarnej porzeczki
  • polewa: 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 duże łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
Składniki