Przygotowanie biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Na koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodawać po jednym żółtku również ubijając po każdym dodaniu. Do masy dodawać partiami przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia nie ubijając już tylko mieszając delikatnie łyżką.
Masę przelać do formy wyłożonej (tylko na dnie) papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170st przez 35 min.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 30cm upuścić je (w formie) na podłogę.
Wystudzić w temperaturze pokojowej, po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Śmietanę ubić.
Przygotowanie kremu malinowego:
maliny umyć, przełożyć do blendera dodać cukier i zmiksować.
Żelatynę namoczyć w 1 łyżce zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok 5 min, następnie podgrzać aż sie rozpuści ciągle mieszając. Dodać do zmiksowanych malin i wymieszać. Włożyć na ok 30min do lodówki.
4 łyżki ubitej śmietany wmieszać delikatnie do zmiksowanych malin.
Przygotowanie kremu czekoladowego :
czekolady podzielić na kostki (można 4 kostki zostawić do starcia do dekoracji) i roztopić w kąpieli wodnej, chwilę przestudzić.
Mascarpone ubić krótko mikserem, dodać roztopioną czekoladę wymieszać dalej ubijając. Na koniec do masy dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
Pierwszy blat posmarować dżemem malinowym wyłożyć pół kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem, posmarować dżemem, wyłożyć krem malinowy. Przykryć trzecim blatem, wyłożyć resztę kremu czekoladowego i udekorować.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby krem stężał.
Komentarze do przepisu (1)