Tort czekoladowo-bananowy

Tort czekoladowo-bananowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: LenaMS
Rozpływający się w ustach tort-poważnie! Cudnie czekoladowy, nie za słodki i lekki (nie mylić z lightowym ;o)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 200g cukru pudru
  • 70g mąki pszennej
  • 70g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • Masa:
  • 250g mascarpone
  • 300g śmietany kremówki (u mnie 30% z Biedronki)
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 100g gorzkiej czekolady
  • Pozostałe:
  • 2-3 banany
  • ok.3/4 szkl. soku bananowego (nektaru)
  • dżem kwaskowy (u mnie z czerwonej porzeczki)
  • kilka pokruszonych drobno herbatników na boki tortu

Przygotowanie

  1. Tort znalazłam u Asi z Kwestii Smaku. Robiłam go wielokrotnie. Tym razem uświetnił moje urodziny, zmodyfikowany bananami :o) Biszkopt można upiec poprzedniego dnia lub kilka godzin przed przygotowywaniem masy (musi całkowicie ostygnąć). Nagrzewamy piekarnik do ok. 170 stopni. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno).

  2. Robimy biszkopt: Ubijamy białka jajek na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier puder i chwilę ubijamy. Dodajemy po kolei po jednym żółtku i ubijamy na puch. Wsypujemy przesiane mąki i kakao i mieszamy w ósemki łyżką. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy do suchego patyczka, z reguły ok. 15-20 min.

  3. Upieczony i ostudzony biszkopt wyciągamy z formy i przekrawamy na kilka blatów. Ja pokroiłam na 5 dość cienkich (ok.0,5-0,7cm), co dało ładny efekt po krojeniu go na kawałki.

  4. Przygotowujemy masę: Śmietanę kremówkę ubijamy aż zgęstnieje. Dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy dalej. Dodajemy cukier puder i roztopioną i ostudzoną (!) czekoladę (ja roztapiam w microfali).

  5. Wkładamy jeden blat do tortownicy, nasączamy 3-4 łyżkami soku bananowego, smarujemy cienką warstwą dżemu.Kładziemy plasterki banana. Na to smarujemy masę - ok. 3 sporych łyżek (jeśli jest mniej blatów to masy trochę więcej). Tak przekładamy kolejnym blatem, itp. Można zrobić wszystkie warstwy z bananami, można zrobić tylko dolną - wg gustu. Trochę masy należy zostawić do posmarowania wierzchu i boków tortu. Po zrobieniu wszystkich warstw tort dokładnie wyrównać i dociskać dłonią i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie tort wyjąc z tortownicy na ozdobny talerz, posmarować wierzch i boki tortu, obsypać boki pokruszonymi herbatnikami, lub wykonać dekoracje według własnego gustu.

  6. Z góry przepraszam za zdjęcie, ale mąż zjadł ostatni kawałek torta zanim zdążyłam zrobić ładniejsze zdjęcie aparatem.

Komentarze do przepisu (3)

sereberko80 02 listopada 2010
brzmi przepysznie :-), wszystko co najleopsze (kakao, czekolada, banany) w jednym :-)
amidalla 13 grudnia 2010
Muszę powiedzieć, że to będzie chyba hit:)
jagoda114 17 lutego 2011
Właśnie szukałam przepisu na inny tort, więc wypróbuję, oby gościom posmakował:)
Składniki
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 200g cukru pudru
  • 70g mąki pszennej
  • 70g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • Masa:
  • 250g mascarpone
  • 300g śmietany kremówki (u mnie 30% z Biedronki)
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 100g gorzkiej czekolady
  • Pozostałe:
  • 2-3 banany
  • ok.3/4 szkl. soku bananowego (nektaru)
  • dżem kwaskowy (u mnie z czerwonej porzeczki)
  • kilka pokruszonych drobno herbatników na boki tortu
Składniki