Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort Czarny Las"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 120
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 580
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 120
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 580
Składniki
Krok 1
Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kakao przesiej z mąką. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dodając po łyżce cukier. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce żółtka i kakao z mąką. Ciasto wlej do formy i piecz ok. 40 min w 170oC do suchego patyczka. Po upieczeniu uderz formą o blat. Ostudź, pokrój.
Krok 2
Czekoladę schłodź, po czym skrobaczką do warzyw lub nożykiem do sera zetrzyj na duże wiórki (możesz też zrobić mniejsze, na tarce). Konfiturę wymieszaj z likierem (mrożone wiśnie rozmroź). W rondelku zagotuj 1/4 szkl. wody, odstaw z ognia i wrzuć żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści i ostudź.
Krok 3
Mocno schłodzoną kremówkę ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksuj z ostudzoną, ale płynną żelatyną. Na tacy lub desce ułóż pierwszy blat tortu, odłóż 2 łyżki konfitury, a resztę podziel na trzy. 1/3 konfitury rozsmaruj na blacie, ułóż 1/3 owoców i przykryj 1/4 sztywnej kremówki. Połóż drugi blat, rozsmaruj ponownie konfiturę, połóż owoce i 1/4 bitej śmietany.
Krok 4
Tak przygotowane warstwy tortu przykryj trzecim blatem, posmaruj konfiturą, połóż resztę owoców i śmietanę. Na tym umieść ostatni blat, posmaruj odłożoną konfiturą. Cały tort wysmaruj resztą śmietany (do dekoracji możesz użyć szprycy) i ostrożnie oklej wiórkami z czekolady. Udekoruj owocami, np. kandyzowanymi wiśniami lub wiśniami w likierze. Wstaw do lodówki (tort powinien być dobrze schłodzony).Źródło: Świat kobiety