Tort chałwowy z wiśniami

Tort chałwowy z wiśniami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Wykwintny tort z chałwową masą i konfiturą wiśniową

Składniki

  • Dwa biszkopty do podzielenia na pół (u mnie na jeden biszkopt potrzeba:)
  • 4 jaja
  • 5 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • czubata łyżka kakao
  • Masa chałwowa:
  • 500 g chałwy
  • 400 g masła
  • Dodatkowo:
  • szklanka mocnej kawy do nasączenia blatów
  • słoik konfitury wiśniowej wymieszany z dwiema garściami wiśni np. mrożonych
  • polewa czekoladowa lub rozpuszczona czekolada

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy kawę i studzimy. Wiśnie ze słoiczka mieszamy z mrożonymi wiśniami, odstawiamy.

    Biszkopt: Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno, w dwóch turach dodajemy cukier, następnie w dwóch turach żółtka i na koniec delikatnie wmieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przelewamy do średniej tortownicy i pieczemy do suchego patyczka. Przygotowujemy dwa biszkopty i dzielimy po ostudzeniu na cztery blaty.

    Masa: Masło ubijamy na puch, dodajemy rozkruszoną chałwę w turach i ucieramy do jednolitej masy.

    Układamy ciasto: jeden blat nasączamy kawą, wykładamy część masy a na nią część wiśni i tak robimy do skończenia blatów, z tym, że ostatni blat tylko lekko smarujemy masą (możemy też boki) i wylewamy polewę czekoladową. Dekorujemy według uznania.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 12 kwietnia 2018
Wysyp pysznych ciach widzę i ciężko się zdecydować na któreś z nich :D Super :)
ErJot 23 kwietnia 2018
Wszystko co chałwowe to moje ulubione:)
eluchap 14 maja 2018
Fajne ciasto
Składniki
  • Dwa biszkopty do podzielenia na pół (u mnie na jeden biszkopt potrzeba:)
  • 4 jaja
  • 5 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • czubata łyżka kakao
  • Masa chałwowa:
  • 500 g chałwy
  • 400 g masła
  • Dodatkowo:
  • szklanka mocnej kawy do nasączenia blatów
  • słoik konfitury wiśniowej wymieszany z dwiema garściami wiśni np. mrożonych
  • polewa czekoladowa lub rozpuszczona czekolada
Składniki