Tort chałwowo-czekoladowy z wiśniami i bezikami

Tort chałwowo-czekoladowy z wiśniami i bezikami
> > 6 os.
> > 60 min
trudne
przystępne
avatar Autor: oldfork
...

Składniki

  • Masa chałwowa: 20 dag chałwy
  • cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka
  • 35 dag masła
  • Masa czekoladowa:2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • kostka masła
  • Dodatkowo: opakowanie małych bezików
  • słoik drążonych wiśni np. z kompotu

Przygotowanie

  1. Składniki na biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie cały czas delikatnie ubijając dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko razem delikatnie mieszamy. Dużą tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160 st. C piekarniku ok 40 min.

  2. Masa chałwowa:

    20 dag chałwy
    cukier waniliowy
    4 żółtka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mleka
    35 dag masła
    Żółtka łączymy z połową szklanki mleka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy wcześnie przygotowane żółtka i nie przerywając mieszania zagotowujemy. Studzimy.

    Masło ucieramy na puch i cały czas ucierając stopniowo dodajemy chałwę oraz wystudzony budyń.

  3. Masa czekoladowa:

    2 jajka
    1/3 szklanki cukru
    tabliczka gorzkiej czekolady
    kostka masła
    Czekoladę topimy na parze i przestudzamy. Jajka ubijamy z cukrem. Masło ucieramy na puch i cały czas ucierając stopniowo dodajemy ubite jajka oraz roztopioną czekoladę.

  4. Dodatkowo:
    opakowanie małych bezików
    słoik drążonych wiśni np. z kompotu

  5. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy masą chałwową. Na niej układamy beziki a pomiędzy nimi wiśnie. Następnie wykładamy masę czekoladową. Przykrywamy ją drugim blatem biszkoptu. Dekorujemy wg. uznania. Ja zostawiłam trochę masy chałowowej na wierzch tortu i obsypałam go startą gorzką czekoladą a boki oblepiłam pokruszonymi bezami.

Komentarze do przepisu (5)

Ewaaa 06 lipca 2014
świetny tort !
mufinka 07 lipca 2014
Absolutnie fantastyczny!!! No, wszystko to, co lubię... :)))
anulka12 07 lipca 2014
Torcik wyśmienity!!! Każdy skusi się na kawałeczek.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Masa chałwowa: 20 dag chałwy
  • cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka
  • 35 dag masła
  • Masa czekoladowa:2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • kostka masła
  • Dodatkowo: opakowanie małych bezików
  • słoik drążonych wiśni np. z kompotu
Składniki